editor 31/12/2017

В Новогодишната нощ ще бъде ясно, с намалена видимост в ниските части на страната. Около полунощ температурите ще бъдат от минус 2 до плюс 5 градуса, в ранните сутрешни часове на първи януари от минус 4 до плюс 1 градус. Първият ден от годината ще бъде подобен на последния на старата. Ще е предимно слънчево, с мъгли на места в низините. Такава е прогнозата на дежурният синоптик на ТВ-МЕТ Петър Янков, цитиран от „Труд“.

През деня ще е топло, с температури от 9 до 14 градуса, в местата с трайни мъгли 3, 5. На 2-ри ще настъпи заоблачаване, но и подобрение на видимостта в мъгливите райони. Вятърът ще се усили и ще превали дъжд. На 3-ти ще проникне по-студен въздух от северозапад, но без съществени валежи. На 4-ти и 5-ти понижението на температурите ще продължи, но ще останат по-високи от обичайните за периода – максималните ще са от 4 до 9 градуса. Ще превали слабо – в повечето места дъжд, в планинските райони сняг, но валежите ще бъдат слаби. На 6-ти и 7-ми отново ще бъде по-спокойно с много слънчеви часове и намалена видимост в низините. Сутрин температурите ще бъдат от минус 5 до плюс 2 градуса, а следобед ще се повишават до 7, 13 градуса.

На 8-ми и в края на десетдневието ще бъде по- динамично. Вятърът от северозапад ще се усили. Ще превалява дъжд, който по високите полета и на места в Северна България ще премине в сняг, но към този момент не се очаква образуване на съществена снежна покривка в равнините. Второто десетдневие ще започне със спокойно време и с температури близки до обичайните или малко по- високи. Впоследствие отново ще се затопля. В низините видимостта ще бъде намалена, а в планините ще бъде слънчево и сравнително топло. Очакванията са по-сериозните застудявания да бъдат през втората половина на януари, когато ще има и няколко дни с валежи от сняг.

Като цяло януари 2018 ще ни предложи средни температури по-високи от нормалните и количества валеж близки до обичайните или малко под тях. Към този момент вероятността за дълга поредица от студени дни е малка или ако се случи, то този период да бъде около и след 20-ти януари. До тогава застудяванията ще са кратки и с малка интензивност. Според предварителните прогнози през повечето дни от месеца слънчевата активност ще бъде ниска. Земното магнитно поле ще бъде спокойно, с временно смущение около 13-ти и 28-ми януари. По-силни магнитни бури са малко вероятни.

Ако Голям Сечко е добър, пролетта ще бъде дъждовна, лятото – студено и обратно. Когато януари е без сняг, то юли ще без дъжд. Голям сняг през януари предвещава голямо плодородие през годината. Ако прогърми през януари, лятото ще бъде ветровито, дъждовно и неплодородно.

Източник: blitz.bg

Коментари: