editor 02/01/2018

Целта ни е Възход и Величие на България, коментира историкът

Бившият директор на Националния исторически музей Божидар Димитров потвърди, че влиза в политиката със свое движение, с което може да се яви на избори.

Преди няколко дни той обяви, че смята да създаде своя политическа формация, за да измери колко ще струва в очите на избирателите и след това тя може да бъде трансформирана в партия.

„Трябва да има оздравяване на обществения живот и именно затова взех решение, по примера на цар Борис III и деветнадесетомайците, да направим едно политическо движение, условно наречено Българско прагматично движение, което да предлага и решения, и изпълнители. То няма да бъде нито ляво, нито дясно. Ще реализира решения, които водят до две неща с главно „В“ – Възход и Величие на България. Това е нашата цел. Затова няма да се интересуваме дали едно решение е ляво или дясно“, поясни днес пред „Фокус“ историкът.

Димитров потвърди още, че идеята му е да събере известни професори.

„Изпълнителите ще бъдат в същата категория, които са били в периода 1935-1943 г. – учени от БАН и висшите учебни заведения. Тези „професорски“ правителства, които царят е правил, са не само от хора, които разбират от своята материя, но и са се показали като добри мениджъри. Потенциалът на тези хора все още не е използван през 30-те години на Преход. Само една шепа хора измежду депутатите и министрите са с научни звания. Тези хора, които бяха игнорирани от политиката, могат да свършват същата работа, каквато бе свършена в онзи златен за България период – 1935-1943 г. Независимо от войната, никога България не е бележела такъв ръст и такова подобрение на параметрите във всяка една област на живота“, аргументира се бившият министър на ГЕРБ.

„Като политическо движение първо ще видим дали ще ни повярва българският избирател, дали ще повярва на своя научен елит. Ако повярва, ще направим така, както се прави при демокрацията – ще участваме на избори“, разясни Димитров.

По думите му целта няма да бъде преследване на партии за минали престъпления.

„Това е излишно. Ние ще бъдем политическо движение, което ще гледа напред, а не назад. Няма да търсим кой какво приватизирал и т. н. Халал да ѝ е „Техноимпекс“ на Корнелия Нинова“, подчерта историкът.

„Когато бях общински съветник, аз бях този, който предложи да се разшири Южната дъга на Околовръстния път. Тя беше само с две ленти и аз, пренасяйки едно златно съкровище от Пловдив до София стигнах за 40 мин., а 20-тина километра до музея, се придвижвахме около 45 минути. Когато общинските съветници се скараха дали решението да се разшири Околовръстния път е ляво или дясно, аз станах и казах, че шосето не е нито ляво, нито дясно, а е просто тясно. Сега хубаво ли е шосето? Хубаво е. Ляво ли е или дясно? Не, просто е широко. Такива ще бъдат и нашите решения“, каза още Божидар Димитров.

Източник: abcnews.bg

Коментари: