editor 02/01/2018

Дебютантът Роб Крос спечели Световното първенство по дартс, след като победи 16-кратния световен шампион Фил Тейлър стс 7-2 сета във финала в „Александра Палас“ в Лондон.

27-годишният Крос, който допреди малко повече от година беше елктротехник и стана професионалист в началото на 2017 година, по-малко от 12 месеца по-късно вече е световен шампион.

Това беше последният мач в кариерата на Фил Тейлър. 57-годишният англичанин, по прякор Силата, ще остане в историята на дартса като най-великият играч, а това беше 29-ото му участие на световно първенство.

Крос взе инициативата още в началото и въпреки че беше за първи път не само на финал, но изобщо на световно първенство, показа, че може да се мери с най-големите.

На полуфиналите 27-годишният англичанин победи миналогодишния световен шампион Майкъл ван Гервен, преди да си осигури титлата с победа над Тейлър.

В първия лег на петия сет за малко не станахме свидетели на 9-дартов лег. След две поредни 180-ки, милиметри разделиха Тейлър от двойното 12 за чек аут от 147.

Тейлър имаше среден резултат от 102, докато показателят на шампиона бе 107.

„Беше невероятно. Имах фантастична кариера, но просто не мога да се справям с всички млади състезатели, които влизат в спорта. Дадох всичко от себе си, но той е като мен преди 25 години – постоянно ме притискаше и не ми даваше спокойствие.

Той е отдаден, не се разсейва и всички ще имат сериозни проблеми следващата година.

В този мач бяхме като младо момче срещу старец, нямах шанс. Това е, спирам, защото просто нямам силите да се справя с Майкъл ван Гервен или него (Крос)“, сподели Фил Тейлър.

„Чувствам се страхотно, но тази вечер е в името на последния мач на Фил. Затова и му позволих да вдигне трофея. Преди 15 години това ми беше просто мечта и вече я постигнах. Аз, всъщност, съм роден през 1990 година, когато Фил спечели първата си титла“, каза шампионът Крос.

 

 

 

Коментари: