editor 03/01/2018

Правителството отпусна днес допълнителни 15 млн. лева на Българската академия на науките (БАН) за 2018 г., каквато договорка бе постигната между изпълнителната власт и академията в края на м.г., за да бъдат спрени планираните за европредседателството протести на учените. Средствата са за сметка на планираните в централния бюджет средства за наука, което значи, че става въпрос за пари, до които иначе достъп биха имали университетите.

В бюджета за т.г. парите за БАН бяха увеличени с 5 млн. лева до 83 млн. лева. Допълнителните 15 млн. лева ще бъдат разпределени между звената на БАН въз основа на резултатите и оценката за научната дейност, съобщиха от правителствената информационна служба.

Със споразумението за допълнителните средства правителството и БАН се договарят за съвместна работа за по-силно обвързване на научната дейност и финансирането на академията с конкретни обществено значими, секторни или институционални задачи. Предвижда се и обсъждане на принципите за финансиране на БАН.

Министерството на образованието и науката ще трябва да изработи механизъм за диференциран ръст на субсидията за стипендии на докторантите в зависимост от показателите от научната дейност и резултатите на научните организации и висшите училища. За първи път от осем години стипендията бе увеличена от 450 на 500 лева на месец от 1 януари.

Източник: dnevnik.bg

 

Коментари: