editor 03/01/2018

Анализатори проучиха къде е най-изгодно да се купи жилище с инвестиционна цел през 2018 г. Оказва се, че в редица държави ще се наблюдава спад в цените на имотите през пролетта. Затова е добре инвеститорите да изчакат първото тримесечие на годината. След април ще могат да купят имот с поне 10% по-евтино отколкото сега.

Сърбия, Исландия, Филипините, Хонг Конг, Нова Зеландия, Канада и Чехия са най-изгодните пазари за придобиване на недвижими имоти с инвестиционна цел през Новата година. В тези държави жилищата поскъпваха плавно през цялата 2017 г. и се очаква тази тенденция да продължи и през 2018-а. Средно във въпросните държави поскъпването е било между 7% и 20% през изминалите 12 месеца. Най-стабилен пазар остава Чехия. Очаква се ръстът там да бъде между 7% и 8% през текущата година.

В другия край на класацията са Бразилия, Украйна, Русия, Катар, Казахстан, Македония и Виетнам. Там не е изгодно да се купуват жилища и къщи с инвестиционна цел. Обезценяването на имотите през изминалата година във въпросните държи е било между 7% и 18%. Няма индикации, които да показват обръщане на тренда.

Източник: blitz.bg

Коментари: