editor 04/01/2018

Първата голяма зимна буря за 2018 г. връхлетя североизточните райони на САЩ. Затворени бяха училища и учреждения.  Транспортните връзки са нарушени, а аварийни екипи почистват пътищата от снега преди очакваното заледяване заради сериозно понижение на температурите, предаде Ройтерс.

След като вчера бурята донесе необичаен за района на югоизточните части на САЩ снеговалеж, днес тя предизвика бързо натрупване на снежна покривка и бе съпроводена от бурни ветрове в Ню Йорк.

Във важната за града система на метрото имаше по-малко хора от обичайното, тъй като явно мнозина са предпочели да се съобразят с предупрежденията на властите и да си останат у дома.

Предупреждения за опасно мразовито време бяха издадени по цялото крайбрежие на Атлантическия океан от Северна Каролина до Мейн. Националната метеорологична служба прогнозира ветрове със скорост от 89 км/ч, които може да причинят падания на клони на дървета и прекъсвания на електрозахранването.

За Бостън и крайбрежните райони на Нова Англия прогнозата е за 30-сантиметрова снежна покривка.

Вчера в резултат на бурята в столицата на щата Флорида Талахаси заваля сняг за пръв път от 30 години.

Преди развихрянето на стихията бяха отменени около 3000 пристигащи и заминаващи международни полета. На трите главни летища в Ню Йорк и Международно летище „Логан“ в Бостън са били отменени три четвърти от полетите според специализирания сайт FlightAware.com.

Снежната буря обаче донесе малка почивка от изключително мразовитото време, сковаващо голяма част от региона от Коледа, в резултат на което Ниагарският водопад частично замръзна, имаше проблеми с използването на публичната инфраструктура, а на места имаше затруднения при гасене на пожари. Температурите не надвишаваха минус 6 градуса.

Синоптиците прогнозираха, че след лекото омекване заради снеговалежа утре и в края на седмицата предстои още мразовито време.

Източник: blitz.bg

Коментари: