editor 04/01/2018

Освобождението на София е органична част от голямата победа на руската армия, започнала още с Плевенската епопея от декември 1877 г. и достигнала своето увенчаване на 3 март 1878 г. с победния край на войната за Освобождението на цяла България. Това каза в словото си Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, който оглави Благодарствен молебен в митрополитския храм „Света Неделя” по повод 140 г. от Освобождението на София от османско владичество.

„В първите дни на Новолетието, нашата красива столица и престолен град София отбелязва едно от най-паметните събития в своята хилядолетна и изпълнена с превратности история – освобождението си от вековното иноверно иго и полагане началото на своя нов, обновен и свободен живот“.

„Ето защо в този паметен ден не само софиянци, но и всички православни българи отново свеждаме чела пред подвига на стотиците и хиляди свидни жертви: руски, български, финландски, румънски, белoруски, украински и други воини, дали живота си за свободата, на която продължаваме да се радваме и днес“, добави патриарх Неофит.

„Прекланяме се пред тяхната вечна памет и молитстваме за тях пред Всеподателя, засвидетелствайки така нашата дълбока благодарност и признателност, братската ни в Христа любов и продължаващите във времето вековни духовни връзки, завещани нам от нашите предци, които и днес продължават да укрепват духовно Православните ни църкви и народи“, каза той и добави, че с тези мисли и чувства в душите и сърцата си и тази година в празничния ден на Освобождението на София, с духовна радост е бил извършен благодарствения молебен, отслужен за първи път тук, в митрополитския катедрален храм преди точно 140 години.

„В деня, когато според църковното предание в спомен за това събитие, заедно със свободата ни, в храма е донесена от Русия и поставена за поклонение и светата икона на Божията майка „Всех скорбящих радост”. Драгоценен молитвен дар от освободителите ни и свидетел на изгрялата преди 140 години в нашия град свобода. Вечна и блажена да бъде паметта на героите на българското Освобождение. Да пребъде даруваната ни от Бога, но и извоювана с толкова много пролята кръв, българска свобода. Да пребъде и още повече да се задълбочава духовното единство между Православните църкви и народи. Божието благословение, Неговата всепобеждаваща любов и великата Му милост да бъдат с всички нас. Честита и от Бога благословена годишнина от Освобождението на обичния ни столичен град“, пожела патриарх Неофит.

Източник: novini.bg

Коментари: