editor 05/01/2018

Имаме на своя страна по време на председателството Ирландия като добър приятел и съмишленик. Това заяви пред журналисти премиерът Бойко Борисов след среща с премиера на Ирландия Лио Варадкар, който е на работно посещение в България, предава БТА.

Лио Варадкар съобщи, че по време на разговорите с българския министър-председател е била обсъдена и темата за Западните Балкани.

“Винаги сме смятали, че ЕС е не само икономически проект, но е свързан с мирния процес и трябва да гарантираме просперитета и сигурността, демокрацията в региона, каза премиерът на Ирландия. Поддържаме приемането на държавите от Западните Балкани в ЕС и искаме да им помогнем при кандидатстването, за да гарантираме просперитета им и сигурността им”, изтъкна Лио Варадкар.

Всеки премиер, който застане на наша страна, е голяма помощ, посочи Бойко Борисов. Всеки един премиер, канцлер, президент, който участва на Съвета, ни е изключително важен, когато поставяме темата за Западните Балкани. Важно е да работим за придвижването напред на Западните Балкани в инфраструктурните проекти, кохезията, присъединяването, конкурентоспособността, заявибългарският премиер.

Лио Варадкар изтъкна, че във връзка с председателството на Съвета на ЕС България поема много големи отговорности и изрази увереност, че страната ни ще се справи с тях

“Очакваме да повлияете на дневния ред на Европа и да използвате възможността да покажете България на европейците и на Европа”, каза още Варадкар. Той допълни, че Ирландия поема отговорност и ангажимент да работи за успеха на България.

Ще се радваме България да се присъедини към еврото, заяви премиерът на Ирландия. Смятаме, че конкуренцията е добро нещо в Европа и затова трябва да има и конкуренция между отделните държави – членки, каза той.

По отношение на данъците гостът изтъкна необходимостта да се обърне внимание на корпоративните данъци и финансирането на националния бюджет. Ирландия е от 1973 г. член на ЕС и е достигнала европейските нива на просперитет през 90-те години, отбеляза гостът. По думите му следващите десетилетия България ще достигне до икономическите стандарти и условия на другите европейски държави.

Друг обсъден въпрос на днешната среща е била темата „Брекзит“. Това е сериозен въпрос за нас, с голямо съжаление приемаме този факт, но искаме да гарантираме, че когато през декември преминем към втора фаза на преговорите, ще постигнем това по най-добрия начин и искаме да запазим най-добрите отношения между ЕС и Обединеното кралство, изтъкна ирландският премиер.

Варадкар отбеляза, че за първи път от 13 години премиер на Ирландия посещава България.

Днес в телефонен разговор Бойко Борисов е запознал и полския си колега Матеуш Моравецки с приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС и го е поканил на срещата на върха в София на 17 май, когато лидерите ще обсъждат темата „Западни Балкани“.

„Дебатът за бъдещето на Европа е свързан с дебата за европейската интеграция на тези държави, тяхното приобщаване, стабилност, просперитет и спазване ценностите на Общността“, е посочил Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

Източник: investor.bg

Коментари: