editor 05/01/2018

„14 часа работа в 7 дни от седмицата; от 24 до 48 енергийни напитки на месец и много моменти, в които тялото казва спри, но мозъкът и сърцето – продължи“. Така с простички думи може да бъде описан трудният, но осеян с успехи път на българина, обявен за учен на бъдещето.

Теньо Попминчев е професор по физика. Той е на път да създаде медицински рентгенов лазер за много ранна диагностика, която би позволила на лекарите да засичат болестите, докато все още е възможно оздравяването.

Проф. Попминчев не е просто гражданин на България, а на света.

„Учените сме граждани на планетата, дори на Вселената“, споделя професорът пред Нова трв.

Българинът стои зад революционно изобретение – компактен рентгенов лазер, с който влиза в класацията на 10-те учени на бъдещето, изготвена от Нобелови лауреати.

Първите си знания в областта на физиката проф. Попминчев добива в школата по физика на Теодосий Теодосиев.

Там научил, че ако искаш да станеш Микеланджело в своята област, трябва да работиш поне 7 години и 10 хил. часа.

„Школата ти дава знанията, за да си на световно ниво, единственото ограничение е колко богато е твоето въображение“, коментира професорът.

По-късно той продължава образованието си в Америка.

През 2009 г. Попминчев и екипът му стигат до революционен пробив, съизмерим с първата снимка, направена с рентген – създали рентгенов лазер – нещо, което учените опитват от десетилетия и в миналото се е случвало чрез детониране на ядрено оръжие.

„Това, за което мечтаем, е направата на т.нар. твърд рентгенов лазер, където вече могат да се правят снимки на доста по-дълбоко в тъканта, с което ще бъде възможна диагностиката на болести в ранен етап“, коментира професорът.

За да стане това днес, той работи в лаборатории в Сан Диего и във Виена.

Проф. Попминчев вярва, че науката винаги е била притежание на човечеството, а не на отделни институции или държави и е сигурен, че някой ден ще се върне в България.

ВИДЕО ТУК: https://www.vbox7.com/play:39655c6585

Източник: blitz.bg

Коментари: