editor 06/01/2018

Днес отбелязваме 170 години от рождението на големия български революционер и поет Христо Ботев. Той е роден в Калофер, живял е в Русия и Румъния. След избухването на Априлското въстание през 1876 г. Ботев застава начело на чета и с нея преминава в България, за да окаже помощ на въстаналия народ. След няколкодневни тежки боеве той е убит в подножието на връх Камарата във Врачанския балкан. Тържества и различни инициативи по повод рождението на Христо Ботев ще има в цяла България. В родния му град те започнаха още вчера с тържествено събрание в Голямата зала на читалището в Калофер.

В София тържествена церемония ще има в 13:00 ч. пред бюст-паметника на Ботев в Борисовата градина. Вчера, по повод годишнината, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, кметът на София Йорданка Фандъкова и председателят на Общонародната фондация „Христо Ботйов“ Боян Ботйов валидираха пощенско-филателно издание на тема „170 години от рождението на Христо Ботев“. Пощенската картичка има колекционерска стойност, тъй като пресъздава за пръв път портрет на Ботев, нарисуван от известния български художник Александър Поплилов. Част от събитията, посветени на годишнината, е и откриването на мраморен бюст на Ботев, дело на скулптура Йордан Кръчмаров, във фоайето на Музея за история на София.

В община Стара Загора и Старозагорският гарнизон организират тържествен общоградски ритуал за полагане на венци и цветя пред бюст-паметника на Ботев в парк „М. М. Кусев“. Час по-късно, в парка до комплекс „Езерото“, свещеници от Българската православна църква ще извършат водосвет и освещаване на бойните знамена на формированията от гарнизон Стара Загора.

На 18 януари в Народното събрание ще бъде учреден Национален инициативен комитет за честване на 170 години от рождението на Ботев, обяви председателят на парламента Цвета Караянчева. Предвидено е през цялата 2018 г. в цялата страна да има събития в памет на революционера.

Източник: segabg.com

Коментари: