editor 06/01/2018

Хиляди кюрди протестираха днес в Париж с искане за правосъдие и разкриване на истината за убийството на три кюрдски активистки, извършено през 2013 г. във френската столица, предаде БТА, позовавайки се на АФП.

„Пет години мълчание, пет години отказ на правосъдие, пет години безнаказаност“, пишеше на голям плакат, показващ усмихнатите лица на активистките. Плакатът беше носен от кюрдски жени начело на шествието. „Ердоган, убиец“, скандираха събралите се, ден след посещението на турския президент Реджеп Ердоган, който се срещна с френския си колега Еманюел Макрон.

В шествието по улиците на Париж участваха кюрди, дошли от различни европейски страни, главно Германия. То се състоя 5 години след убийството на 54-годишната Сакине Джансъз, една от основателите на Кюрдската работническа партия (ПКК). Освен нея на 9 януари 2013 г. бяха застреляни и 28-годишната Фидан Доган и 24-годишната Лейля Сойлемез. Убийствата бяха извършени в Кюрдския информационен център в Париж.

Единственият заподозрян по този случай беше турският гражданин Йомер Гюней. Той почина в затвора в края на 2016 г. преди да се яви пред съда. Френски следователи бяха намекнали, че членове на турските тайни служби (МИТ) са замесени в този случай, без да посочват поръчители. Турски медии бяха публикували документ, представян като заповед на МИТ към Гюней да изпълни мисията. През януари 2014 г. турската служба официално отрече да има отношение към случилото се, припомня АФП.

Али Доган, 33-годишният брат на една от жертвите, заяви пред АФП, че вече не разчита на Франция да разреши този случай. Той порица президента Макрон, че на пресконференцията с Ердоган предишния ден не е припомнил за убийството на сестра му. „Имаме впечатлението, че крият неща от нас и че Франция не е искала да разпространява информация, за да предпази интересите си“ спрямо Турция, добави той.

Източник: novini.bg

Коментари: