editor 07/01/2018

Ще даря парите, които получих, за онкоболни деца. Това каза Александър Лебешковски, който спаси Светия кръст от водите на езерото в столичния квартал „Дружба“. Той е на 20 години, студент в УНСС и вади кръста за втори път, първият е бил през 2016 година, когато е още ученик.

Главният секретар на Светия Синод и Мелнишки епископ Герасим отслужи водосвет и хвърли кръста в езерото, което въпреки необичайно топлото за 6 януари време, все пак имаше тънка ледена кора.

20-годишният Александър, който спаси кръста, каза, че в семейството му имало случаи на близки с онкологични заболявания, затова приел борбата с рака като своя лична кауза, обясни той, след като извади кръста от водите на езерото в „Дружба“:

Между 16:00 и 18:00 ч. ще бъда на булевард „Витошка“ пред Мак Доналдс и ще събирам средства за децата, болни от рак. Първото дарение, което правя, е наградата, която получих от кметицата. В моето семейство имах няколко случая на онкоболни, за мен това беше стресиращо, чувствах се слаб. За мен това е лична кауза, защото знам е какво усещането да имаш човек от семейството ти болен“, каза Александър.

Той беше поздравен от кмета на София Йорданка Фандъкова, която му връчи и парична награда от 400 лв.:

„Да са живи и здрави всички софиянци, всички българи, където и да саЧестит имен ден на всички, които днес празнуват, и най-важното – нека да обичаме града си и да знаем, че този град е наш и успехът на града зависи от всеки един от нас“, посочи Фандъкова.

61 смелчаци се включиха в надпреварата за спасяване на кръста от водите на езерото в столичния квартал „Дружба“. Най-възрастен беше 77-годишният Борислав Бранков, който го прави вече 10 години, а най-младият участник беше 19-годишният Денис Георгиев.

Източник: dariknews.bg

Коментари: