editor 07/01/2018

Адвокатите му е обжалват

Върховният съд на Русия отхвърли жалбата на опозиционера Алексей Навални, който се опитва да промени противоречивото решение да не бъде допуснат да се конкурира с Владимир Путин на президентските избори.

Решението за недопускането на Навални до изборите беше взето от Централната избирателна комисия. Институцията аргументира позицията си, тъй като Навални има присъда за злоупотреби, за която опозиционният политик казва, че е политически мотивирана.

При противопоставянето само на символични кандидати се очаква Путин да спечели четвърти президентски мандат на изборите през март, което го прави най-дълго управлявалия руски лидер от времето на Йосиф Сталин, посочва БНТ.

Руски агенции съобщават, че кампанията на екипа на Навални ще продължи да търси обръщане на забраната. „Ще обжалваме днешното решение на Върховния съд в Президиума, а и в Конституционния съд на Русия“, каза пред агенция „Интерфакс“ представителят на Навални Иван Жданов.

„На теория Навални все още има шансове да участва в изборите, но в действителност те са незначителни“, добави той. След като ЦИК не допусна Навални до регистрация, той призова избирателите да бойкотират вота през март.

Източник: fakti.bg

Коментари: