editor 08/01/2018

Премиерът Бойко Борисов е поставил въпроса за изпратените в затвора турски журналисти по време на разговора си с турския президент Реджеп Ердоган. Това обяви в ефира на БиТиВи Вежди Рашидов, който също бе в Истанбул през уикенда, където официално бе открита след ремонт така наречената Желязна църква.

С надеждата „Бойко да не се разсърди“ Рашидов посочи, че премиерът застанал зад свободата на словото, зад журналистите. Това, по разказа на Рашидов, задържало разговора, но смята, че отсрещната страна разбрала посланието. Премиерът посочил, че не е добър знак за Европа да има затворени журналисти.

Това е нещо, което ако Бойко го постигне, ще е много важно, уточни той. Колко е свобода или не е друг въпрос, но свобода на словото трябва да има, заключи Рашидов.

Министърът на външните работи Екатерина Захариева също коментира пред БНТ, че по време на официалните разговори в Турция е бил повдигнат въпросът за опазването на свободата на словото и върховенството на правото в Турция. Тя подчерта, че българската страна повдига въпроса честно и не през медиите.

Източник: dnevnik.bg

Коментари: