editor 08/01/2018

Нека да отпадне “дежурното” оправдание на българина, че е болен, защото е беден.

Коледните и новогодишни празници са едни от най-очакваните дни в годината. Близки и приятели се събират, атмосферата е празнична, трапезите са отрупани с разнообразни и вкусни ястия и лакомства. Това е и времето в годината, когато най-често прекаляваме с количествата храна, преяждаме, комбинираме несъвместими храни, намаляваме движението. В резултат на това най-често се чувстваме тежки, с по-нисък тонус и енергия.

“Януари е много подходящ за разтоварващ, пречистващ и възстановяващ режим за организма, чрез който отново ще се почувствате енергични и жизнени. Към него трябва да се подходи разумно и според индивидуалното здравословно състояние. Всеки трябва да обърне внимание на езика си. Ако е бял, има лошо храносмилане. При бъбреци, когато не работят добре, пък е кафяв. Ноктите също отразяват здравословното ни състояние. Крехките се асоциират с остеопороза или с други ставни проблеми, а белите петна по тях са признак на недостиг на микроелемента цинк. Торбичките под очите пък издават проблеми с пикочния мехур. Трапчинката под брадичката подсказва за вероятно увреждане на вената в правото черво”, обяснява фитотерапевтът д-р Димитър Пашкулев.

– Д-р Пашкулев, вие сте завършили медицина, а в професионалната си кариера прилагате основно природолечението.

– Това решение взех още от първите класове. В моето семейство няма лекари, но баща ми е учител и вкъщи имаше огромна библиотека. Все пак е вaжно и че съм роден и израсъл в Родопите – сред много билки, народни лечители и ботаници, от които съм черпил също немалко познания.

– Усещате ли в последно време завръщане на човека към даровете на природата?

– Несъмнено се усеща, макар че този процес е постепенен. Когато човекът вече е зле и не му се е помогнало по конвенционален път, едва тогава започва да се интересува от нещо различно. Жалко е, освен това, че у нас се изостава с научните изследвания и публикации относно природосъобразните предпазни и лечебни методи, защото именно това е факторът, който ще вдъхне повече доверие и на колегите, и на интелигентните пациенти.

– Необходими ли са медицински изследвания, преди да се започне лечението на дадена болест с билки?

– Невинаги, но в някои случаи на неизяснени остри или хронични заболявания това е задължително, като преценката е на лекаря. От друга страна обаче, всички хора би трябвало да бъдат обучени кога да преминават от общооздравителни схеми към комплексно и индивидуализирано от специалист лечение. Това е истинската здравна култура, а не да се тласкат хората от едната в другата крайност по отношение на собствената им здравнополезна активност.

– Настъпи сезонът на настинките и грипа и най-често задаваният въпрос е как да повишим имунитета си, за да се предпазим от микроби и вируси.

– Имунната ни система извършва забележителна работа, като защитава организма ни от болестотворни микроорганизми, елиминира токсините и други вредни вещества, поддържа клетките здрави и др. Тя функционира добре, осигурявайки ни здраве и жизненост, когато съществуват баланс, чистота и хармония между съставните й елементи – кръв, костен мозък, лимфни възли, далак и тимус.

От ключово значение за поддържането на здрава имунна система са здравословното хранене, алкално-киселинният баланс и чистотата в организма. Това може да се постигне чрез консумирането на повече плодове и зеленчуци и растителни храни – зърнени, някои бобови, семена и ядки. За съжаление, храните, които присъстват на трапезата ни през зимния сезон, са силно киселинно-образуващи и токсични. Такива са месото, рибата, яйцата, силно преработените млечни, сладки и тестени продукти. Този вид храни задръстват и подкиселяват кръвта, лимфата, жлезите и чревния тракт. Това създава условия и среда за развитието на болестотворни бактерии.

Консумирането на по-големи количества от горе изброените продукти, както и приемането на изкуствени стимуланти като кафе, черен чай и цигари натоварват и отслабват нервната система. Резултатът е нарушен метаболизъм и лошо изхвърляне на токсичните отпадъци, а колкото повече токсини се акумулират в тялото, толкова повече отслабва имунитетът.

– Как супер храните повлияват благоприятно на здравето ни?

– Чрез множество механизми, като предпазване на органите и системите на клетъчно и тъканно равнище, подпомагане отделянето на токсичните и непотребни вещества, регулиране на възстановителните, хормонални и имунни процеси, пряко противомикробно и антипаразитно действие и др.

Има много знания, които са важни в тази област. Ще се огранича с изброяване на една дузина храни и билкови подправки, които едновременно са широко достъпни у нас и при съчетаване

укрепват най-важните системи в организма ни – нервна, сърдечносъдова, ендокринна и имунна. Това са орехи, шипки, сини сливи, глог, здравец, червен лук, броколи, глухарче, коприва, магданоз, овес и червено цвекло.

– Кои са природните лекове, които може да консумираме всеки ден за профилактика и здраве?

– За мен такъв е пчелният прашец – има всички аминокиселини, есенциални масти, минерали, витамини, антиоксиданти. Той обаче съдържа силиций в обвивката на зрънцата си, който пречи на усвояването му, ако се яде директно. За да увеличите усвояемостта на този продукт, може да го накиснете от вечерта. Медът също съдържа цветен прашец, но в по-ниска концентрация и трябва внимателно да избирате чист мед.

Разноцветните плодове и зеленчуци също са такива широкоспектърни лекове, тъй като те ни снабдяват с важните за организма антиоксиданти. Трябва да се консумират различни на цвят плодове и зеленчуци, за да си набавите отделните антиоксиданти.

Суровите ядки и семена и студенопресованите масла на свой ред ни даряват есенциални мастни киселини, които човек, който набляга на плодовете и зеленчуците, не може да си набави.

Нашата страна е богата на много важни и полезни билки и подправки – босилек, маточина, риган, жълт кантарион, здравец, розмарин, мащерка, бъз, глог, мурсалски чай и др. На все повече места могат да се намерят и вносните жен-шен, елеутерокок, алое вера, ройбос и др.

– Вашите съвети за здраве, които всеки може да приложи във всекидневието си?

– Нека да отпадне “дежурното” оправдание на българина, че е болен, защото е беден. Той следва да разбере, че най-важното за неговото здраве, след адекватното му информиране, пряко зависи от неговите собствени решения и действия. Следете най-вече за основно важните фактори, като психика, хранене, движение и чистота. “Пресявайте” редицата възможности за избор между природни продукти, самостоятелни техники за здраве и развитие и специализирани опции с участие на експерти.

Ехинацеята, алоето, бъзакът, джинджифилът, чесънът, хрянът, копривата, азиатската гъба шийтаке, сибирската гъба чага и др. не са взаимнозаменяеми като имуноактивни помощници. Те е важно да бъдат индивидуализирани и подходящо съчетавани или редувани. Има значение и формата, под която се приемат – в сурово състояние, на прах, като сух или течен екстракт – всяка форма си има предимства и недостатъци, с които най-точно може да се съобрази фитотерапевтът.

Люба МОМЧИЛОВА

Източник: zdrave.to

Коментари: