editor 09/01/2018

Планирано е в сряда правителството на редовното си заседание да одобри 10 млн. лв. допълнителна помощ за СУ „Св. Климент Охридски“, които да послужат за поддържане на материалната база на университета, предаде репортер на БГНЕС.

Всичко това стана ясно на брифинг след среща на ректора на СУ проф. Анастас Герджиков с министъра на образованието Красимир Вълчев и финансовия Владислав Горанов.

Като компенсация на СУ ще бъде предоставена и сградата на Професионалната гимназия за облекло за седалище на Медицинския факултет. Компенсацията идва след закана на Софийския университет, че готви протести срещу кабинета заради отнета сграда. Причината беше решението на кабинета сградата, предназначена за обучение на студенти, да се предостави на Висшия съдебен съвет с мотива „отпаднала необходимост“. Имотът се намира на бул. „Александър Стамболийски“ 82, а разпореждането от министрите е гласувано на 20 декември. То предизвика остри реакции сред академичните страни.

Още тази година ще бъде платена и таксата, за да може СУ да има достъп до международната научна база данни, увериха на брифинга днес.

Преди брифинга двамата министри са обсъдили исканията на академичното ръководство от миналата седмица. Според ректора проф. Герджиков правителството проявява разбиране към поставените въпроси от Софийски университет. След разговора с деканите на факултетите се е стигнало до поредица от съгласия по обсъжданите теми.

Може би, още в сряда ще предоставим друга сграда, тази на Професионалната гимназия по облекло на бул. „Черни връх”, за целите на обучението на студентите в Медицинския факултет, посочи министърът на образованието Красимир Вълчев. За поддържането на материалната база на университета ще бъдат дадени допълнителни средства с акт на МС още в сряда, като ръководството на учебното заведение ще предложи как да бъдат разпределени средствата, продължи той. Такива средства са предвидени. Министерството на образованието ще открие процедура по реда на закона за обществените поръчки за осигуряване на достъп до научните бази данни, предоставени от издателство Елзевир, обеща министър Вълчев. И още тази години вероятно ще бъде сключен договора. Ще има и промяна на правилника за оценка на научната дейност. Тази оценка, която направихме беше първа и бе тестова- в този вариант по-скоро не сме доволни от резултатите, посочи той. Очаквам работната група да ми предложи промените, за да може оценката да се основава на обективни показатели, каза Вълчев. Ще използваме тази оценка и за целите на диференциране на финансирането на докторантите и техните стипендии, както и за целите на националните научни програми за 2018 г., добави той.

Около 10 млн. лв. ще бъдат отпуснати на университета за допълнителни инвестиции за инфраструктурата, уточни финансовият министър Владислав Горанов. Деканите показаха доста добро разбиране, дебатът беше положителен, смята той.

Още от самото начало бяхме убедени, че ще се разберем с правителството много лесно, защото последните две правителства на г-н Борисов са в основата на реформата , която движи висшето образование за първи път в правилна посока, посочи проф. Герджиков. Бях сигурен , че става дума за някакво недоразумение и за комуникационен проблем между нас. Сега комуникацията е възстановена и не виждам причина да протестираме- сигурен съм, че академичния съвет ще потвърди това решение, подчерта ректорът на Софийски университет.

Източник: БГНЕС

Коментари: