editor 28/01/2018

Може ли г-жа Радева да е придружавана от президента и вицепрезидента? Не е ли обратното, чуди се емигрант, поканен в посолството ни, който изпрати копие от мейл на посланик Мая Добрева

Винаги когато пътува в чужбина, съпругата на държавния глава прави неофициални срещи със сънародници, ангажирани с българските училища. А посолствата са търсени за помощ, за да е по-бърз и ефективен контактът, казват от президентството

Кой кого придружава в Брюксел на 1 февруари, когато България ще се представи с голям концерт по повод европредседателството?

Въпроса задава сънародник емигрант в Белгия, който препрати на “24 часа” два според него озадачаващи имейла от посланик Мая Добрева.

“Уважаеми дами и господа, в допълнение към поканата ни за среща с г-жа Радева на 01 февруари 2018 г., Ви уведомяваме, че поради промяна в програмата й срещата ще се състои от 16,30 часа. На събитието в залите на посолството ще присъстват още президентът Румен Радев и г-жа Илияна Йотова, вицепрезидент на Р България”, пише в едното от съобщенията от посолството в Брюксел.

Очевидно кореспонденцията със сънародниците ни е активна и въпросният текст е втори мейл след първоначална покана за среща с Десислава Радева. В първия се съобщава за същата среща, но с час и половина по-рано.

“Уважаеми дами и господа, Посолството на Р България в Брюксел има удоволствието да ви покани на среща на Г-жа Десислава Радева , съпруга на президента на Р България, с българската общност в Белгия…“, пише в първия мейл, подписан от секретаря на посолството ни в Брюксел.

Сънародникът ни, който препрати пощата си с дипломатическата служба в Белгия, се възмущава и защо е натоварено посолството да организира среща на Десислава Радева, при положение че съпругите на българските президенти нямат официален статут на първи дами.

Г-жа Десислава Радева действително ще има среща с българи в Брюксел, но тя е напълно неофициална и няма нищо общо с официалната програма на държавния глава, уточниха от президентството пред “24 часа”.

На 1 февруари президентът Румен Радев и съпругата му ще са в Брюксел за тържествения концерт заедно с вицепрезидента Илияна Йотова. Радев ще има аудиенция при краля на Белгия Филип, но ще отиде без съпругата, тъй като кралица Матилде има други ангажименти.

Докато президентът е при краля, първата дама ще се види с представители на българските училища в Белгия, на родителски настоятелства, както и на неправителствени организации, които работят за популяризиране на българската култура там. Държавният глава няма да присъства на този разговор, но половин час по-късно за него вече е организирана голяма среща с българската общност.

За организирането и на двете срещи е поискано съдействие от посолството ни, защото няма как да познаваме тези хора, обясниха от екипа на Румен Радев.

При всички свои пътувания до момента в чужбина Десислава Радева винаги прави свои отделни срещи със сънародниците ни, ангажирани с българските училища и с инициативи за запазване на българската памет у децата. Целта е те да са по-прагматични и в работен формат, за да види как и може да помогне в дейността им, разказаха от “Дондуков” 2.

Първата дама създаде гражданско сдружение “Живата вода на България”, една от целите на което е да съдейства за опазване на българщината, културата, традициите и фолклора сред сънародниците ни зад граница.

В САЩ например Десислава Радева е носила учебници и книги за училищата ни. Искали от нея съдействие и за организиране на концерти и спектакли.

Източник: 24chasa.bg

Коментари: