editor 03/03/2018
По случай националния празник на България турското правителство допусна екипа на bTV в държавния архив и ни показа оригинала на Санстефанския мирен договор, както и държавния печат на императора Александър II.

В шеста седма и осма глава на договора се споменава на френски език, че България ще се конституира като автономно трибутарно княжество, а българският княз ще се одобрява от високата порта.

Договорът се съхранява в специална кутия, докосва се само с ръкавици и е обшит с кадифе. Учените, които искат да го изучават могат да го видят, но ще работят с фотокопия.

Копие на договора може да се види в София в националния исторически музей в Бояна.

Достъпни са и всички международни договори на Турция.

От мястото където е подписан договора в момента няма нищо. Запазена е само къщата, където са били разположени руските части през март 1878 година. Сега тя е частен имот.

В консулството ни в Истанбул беше организиран прием по случай националния ни празник. Събраха се дипломати, цариградски българи, представители на изселническите организации.

„Датата е важна не само за България, но и всички турци и трябва да знам, че и много мюсюлмани умряха в тази война”, посочи Несрин Сипаахи Каратлъ, преподавател по Балканска история.

Синът на Миглена Доган е на половина българин и наполовина турчин. „В главата ми се въртяха мисли как ще обясня на сина ми Йоан- Ал, моето дете,какво е Трети март. Трети март е ден на борба и ще обясним, че онзи турчин, който е враг на българите от учебниците ни, е османският турчин. Новият турчин не бива да е враг, защото е в съседната врата”, посочи Миглена Доган, преводач.

„В момента и двете страни не съществуват нито Османската империя, нито руската империя. Резултатът е независима България”, категоричен е Христо Копано, от българската екзархия в Истанбул.

В българското посолство в Анкара по случай празника тази година е пристигнало висшето ръководство на турската държава.

Източник: btvnovinite.bg

Коментари: