editor 27/04/2018
Вождът на Северна Корея Ким Чен-ун изрази желанието си да сложи исторически край на конфронтацията на Корейския полуостров и да се върви към обединение с Южна Корея, като най-напред ще помогнат за събирането на семействата, живеещи разделени в двете страни. Това обяви говорителят на президента на Южна Корея Мун Дже-ин, цитиран от световните осведомителни агенции.

Според съвместната декларация на двете страни, публикувана след разговорите между двамата лидери, двете азиатски страни са се договорили да проведат преговори със САЩ и Китай за замяна на сегашния режим на примирие с мирен договор. Корейската война в периода между 1950 и 1953 г. приключи без сключването на мирен договор между двете страни.

Същевременно двамата държавни глави са потвърдили придържането си към договора за ненападение между двете страни.

Те са се договорили Мун Дже-ин да посети севернокорейската столица Пхенян през септември.

Друга договорка след историческите преговори е, че демилитаризираната зона, която разделя двете страни и която е най-строго охраняваната граница в света, се превръща в зона за мир.

„Двамата лидери тържествено обявиха пред 80 млн. корейци и целия свят, че няма да има повече война на Корейския полуостров и по този начин започна нова епоха на мир.

Южна и Северна Корея потвърдиха общата цел за осъществяването, чрез пълно ликвидиране на ядрените оръжия, на свободен от такива оръжия Корейски полуостров. Южна и Северна Корея споделят възгледа, че мерките, инициирани от Северна Корея са много важни и от решаващо значение за денуклеаризацията на Корейския полуостров и се съгласиха да изпълнят съответните си роли и отговорности в това отношение. Южна и Северна Корея се разбраха активно да търсят подкрепата и сътрудничеството на международната общност за премахването на ядрените оръжия на Корейския полуостров“, се изтъква в съвместната декларация.

В изявлението се допълва, че двамата лидери са се разбрали постепенно да намалят въоръженията, за да изградят доверие и да намалят военното напрежение в региона, добавяйки, че генералите на двете страни ще се срещнат през май, за да разрешат редица военни въпроси.

Проблемите за премахването на ядрените оръжия от Корейския полуостров, изграждането на мир и подобряването на отношенията между Северна и Южна Корея бяха обсъдени по време на тяхната среща сутринта.

„И двамата лидери проведоха искрен диалог за денуклеаризацията на Корейския полуостров, изграждането на траен мир и насоки за развитието на отношенията между Юга и Севера“, посочи говорителят.

Вождът на Северна Корея е предложил да провежда редовни срещи на върха с президента на Южна Корея Мун Дже-ин.

„Нека да се срещаме по-често. Нека да изградим по-добър свят„, изтъкнал Ким след първия кръг от преговорите, приключили в пограничното село Панминчжон.

Според Сеул Ким е казал на Мун, че Пхенян „повече няма да прекъсва вашия сън рано сутрин„, имайки предвид ракетните изпитания.

На свой ред Мун предложил, наред с други неща, да се свържат железопътните линии на двете страни.

Двамата лидери също така са разменили покани за взаимни посещения в столиците на двете страни, като Мун Дже-ин изразил интереса си да посети свещената планина Паекту в Северна Корея, която се намира близо до столицата Пхенян.

Срещата на върха, която се провежда днес, е третата подобна среща след края на Корейската война. Тя се провежда в южната част на демилитаризираната зона, но южнокорейският президент Мун за кратко стъпи на територията на Северна Корея, когато двамата се срещнаха тази сутрин. Стъпването пък на Ким Чен-ун на южнокорейска територия беше първото в историята на лидер на комунистическата държава.

Източник: news.bg

Коментари: