editor 13/05/2018
Жената до Боян Петров призова да се сложи край на издирването на алпиниста. В пост във Facebook Радослава Ненова обяснява, че от лагер 3 нагоре Боян няма да бъде намерен жив. Радослава пише, че колкото и да й се иска да не губи надежда, животът и оцеляването на участниците в спасителната операция са важни и те не трябва да бъдат застрашени.

Ако за Боян битката е приключила, той трябва да си остане в планината. Написахме история и тя заслужава да бъде запомнена. Заради Боян!“, пише още Ненова.

Въпреки това шерпите решиха да продължат акцията. Вече пет дни повече от 100 души и три хеликоптера търсят българина. Тази сутрин китайските спасители са претърсили района около лагер 3 преди върха, но са открили само предмети от стари експедиции. Малко по-късно се появи информация, че са открили инсулина на Боян Петров около лагер 3.

Издирвателна акция по въздух нямаше. Хеликоптерите бяха в базата в Катманду в готовност да излетят при сигнал от страна на спасителите. Такъв обаче не се появи.

В понеделник към върха трябва да се отправи и втората спасителна група, която претърсваше района около втория лагер, а малко по-късно се изкачи до последния, където ще прекара нощта.

„Ние сме на 7000 метра в момента, няма нищо ново. Надявам се, че утре или вдругиден вече ще имаме новини. Това мога да ви кажа засега, защото почти нямаме батерии на телефоните и трябва да ги пазим. На тази височина е изключително трудно да зареждаме”, обясни един от спасителите.

Днес хеликоптерите не се включиха в издирването заради безопасността на спасителитепо склона. И при двата полета на машините вчера нямаше следа от българския алпинист.

„Прелетяхме над лагер 1, лагер 2 и лагер 3 на над 7500 метра. Нямахме късмет, защото не видяхме нищо. Мисля, че може да се е скрил в някоя цепнатина. Иначе щяхме да го видим. В този участък снегът е много дълбок”, разказа един от пилотите.

„Снегът може да скрие всякакви следи. Човек може да се е скрил на едно място и може отгоре да се е създала една лека снежна покривка като воал и това нещо да не може да се види от самолет или хеликоптер”, смята Любомир Попйорданов от Асоциацията по алтернативен туризъм.

Междувременно и дъщерята на Боян Петров – Тея, публикува емоционално съобщение в социалните мрежи.

„През тази изминала седмица останах без думи и все още не знам какво да кажа. Още от малка все чувах странни за мен думи като ‘‘Аконкагуа‘‘ или ‘‘Боуд Пик‘‘ и не бях особено сигурна това какво значи. По-късно ми стана напълно ясно, че това са планини и върхове. От години това за мен беше станало автоматично – той отиваше всяко лято и се връщаше. Знаейки колко е упорит и колко силна воля има, не бях много обмисляла факта, че изведнъж ще има сериозен проблем там горе. Искам тук да благодаря безкрайно на всички за подкрепата и вдъхването на надежда, както и на хората, които участваха в издирването на баща ми. Той e там където винаги е искал да бъде – в планината”, написа Тея Петрова.

В събота в лагер 2 бяха открити две палатки. Нито една от тях обаче не беше на алпиниста ни. Все още липсва всякаква следа от него. По всяка вероятност търсенето по земя ще продължи и в понеделник, когато втора група спасители трябва да се отправи към върха. Засега не се планира ново издирване по въздух, тъй като разрешителното на хеликоптерите е изтекло, заявиха за NOVA координаторите на акцията от българска страна. Това обаче не било проблем, защото в случай, че има някакви новини, бързо може да се изкара и позволение за полет.

Снимка на китайски алпинист, заснета от хеликоптер. Тя е направена над района на лагер 1 в посока лагер 2. /Фотограф: Мингма Шерпа

Източник: nova.bg

 

Коментари: