editor 13/05/2018
За българското европредседателство започва интензивна седмица, която ще остане в историята, каза днес по Канал 3 ресорният министър Лиляна Павлова. Тя припомни, че на 16 май е началото на неформалната среща на лидерите на 28-те страни от евросъюза.

Първоначално плановете били на нея да се обсъжда сигурността на информацията, но действията на американския президент Доналд Тръмп наложили в дневния ред да влязат още разговори за ефекта от излизането на САЩ от сделката с Иран и търговските отношения САЩ-ЕС.

На 17 май пък започва срещата ЕС-Западни Балкани. За нея вече бил подготвен проект за декларация, в която ще се казва, че членството на страните от тази част на Европа в ЕС става приоритет са съюза. Лиляна Павлова уточни, че вратата за влизане ще е отворена, но преди влезе, всяка страна трябва да изпълни определени условия.

Подготвен е също софийски дневен ред – своеобразен план за действие, в който са включени конкретни проекти, които страните от Европейския съюз искат да реализират на Западните Балкани в следващите 10-15 години. „Става въпрос за транспортна, дигитална и енергийна свързаност, а финансирането ще е хибридно, като само част от парите ще идват от Европа“, посочи Лиляна Павлова.

На въпрос дали България ще успее да защити интересите на превозвачите от страната, министърът обяви, че до края на председателството ще се направи всичко възможно, но вероятно решение по темата ще има по време на австрийското председателство. Павлова отбеляза, че Съвета на ЕС, в Европейския парламент и в Европейската комисия няма обща позиция по темата, а за съжаление исканията на България се подкрепят от малцинството държави.

Източник: dnevnik.bg

Коментари: