editor 14/05/2018
Президентът на Гърция Прокопис Павлопулос предупреди Бившата югославска република Македония (БЮРМ), че пътят на страната към Европейския съюз и НАТО трябва да мине през ревизия на нейната конституция и премахването на всякакви териториални претенции, съобщават гръцките медии.

Гръцкият държавен глава също така отбелязал, че най-големите постижения на Гърция в историята са идвали във времена, когато страната е била напълно единна, докато завистта и разделението са ѝ стрували скъпо.

Като миролюбива страна и в искрен дух на приятелство и добросъседство Гърция изпраща няколко послания до БЮРМ, подчерта Павлопулос.

Първо, че Гърция подкрепя нейният път за присъединяване към НАТО и ЕС, но заради уважение към историята, международното право и европейското обединяване, тази подкрепа зависи от намиране на решение по въпроса за името, което също така осигурява необходимите гаранции срещу иредентизма.

Второ, в резултат на гореизложеното, че има само един начин да продължи процеса по присъединяване на БЮРМ към ЕС и НАТО: чрез ревизиране на конституцията в тази посока и споразумение, което съдържа всички гаранции за изкореняване на иредентизма.

Коментари: