editor 15/05/2018
Испанският премиер няма да участва в срещата за Западните Балкани, но ще покрепи декларацията на ЕС по темата, която се очаква да бъде подписана утре вече на работната вечеря на лидерите на ЕС.

Това се разбра от съвместната пресконференция, която дадоха в Бояна министър-председателите на Испания и България Мариано Рахой и Бойко Борисов след срещата помежду им.

Министър-председателят на Испания Мариано Рахой пристигна днес на двудневно посещение у нас по покана на премиера Бойко Борисов.

 В сряда Рахой ще участва в работна вечеря на лидерите на държавите членки на Европейския съюз.
„Срещнах се с министър-председателя на България Бойко Борисов. Работим заедно, за да задълбочим връзките на приятелството, което свързва двете ни страни“, написа Рахой в туитър. Там той публикува и снимка как каца в София.
„Това което ни притеснява е нестабилността в Близкия Изток, както и оттеглянето на САЩ от ядреното споразумение с Иран. Испания подкрепя суверенитета на Украйна. Мисля, че всички държави трябва да дадем това, което зависи от нас, за да се излезе от тази ситуация. Днешната среща беше много плодотворна. Говорихме за отношенията между двете страни. Българското председателство на ЕС е едно от най-успешните“, каза Рахой
„Когато бях главен секретар Рахой ми даде най-големия полицейски орден. Това председателство е на българите, това е една добра визитна картичка за България. В момента продължават нашите служби да разкриват фабрики за цигари, трафик на хора“, каза Борисов.
„Информирах Рахой какво правим с колегите по линията на Брекзит, тъй като и у нас и в Испания има много граждани на Великобритания. Отношенията ни с Лондон трябва да бъдат много добри.Транспортните ни фирми трябва да бъдат разглеждани с еднакъв аршин“, каза още Борисов.
„Това, което най-много ни притеснява, е завръщането до дома за 3 седмици. Имаме едни текстове, които утре ще раздам на колегите, за да намерим разумно решение за бранша“, добави той.
„Испания, която не признава Косово, според мен подкрепя процеса ни за Западните Балкани. Много българи живеят в Испания, консулите ни там полагат много усили“, каза премиерът.
„Изпълняваме критериите за Шенген, Испания ни подкрепя. Сега работим в тези напрегнати времена да намалим напрежението с решаването на проблемите в Киев и Русия“, каза още той.
Рахой на няколко пъти подчерта, че подкрепя усилията на Борисов за Западните Балкани. Декларацията, която ще се приеме утре вечер на работната вечеря на лидерите на ЕС той нарече „достатъчно неутрална“. Испания ще я подкрепи, но рахой няма да участва в срещата с лидерите на Западните Балкани, защото Испания не признава Косово.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=3bA2w08ubqE
https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=3bA2w08ubqE
Източник: 24chasa.bg

Коментари: