editor 15/05/2018
Българите подкрепят интеграцията на страните от Западните Балкани в Европейския съюз и смятат, че страната ни има интерес те да станат част от европейското семейство. Това показва изследване на изследователски център „Тренд“, проведено в навечерието на срещата на върха ЕС – Западни Балкани в София в четвъртък.

Проучването е реализирано по поръчка на вестник „24 часа“ и е представително за пълнолетното население на страната. Теренът на изследването е проведен между 2 и 10 май 2018 г. сред 1009 пълнолетни български граждани по метода „лице в лице“

61% от българите подкрепят приемането на страните от Западните Балкани в ЕС. Само 16% са тези, които са на обратното мнение. Близо една четвърт остават хората, които не знаят или не могат да преценят.

Европейската перспектива на Западните Балкани за следващото десетилетие изглежда оптимистична през погледа на българите. 43% са на мнение, че страните от региона ще бъдат приети в ЕС в следващите 10 години, а 18% са на обратното мнение. На този въпрос, делът на тези, които не знаят или не могат да преценят се повишава до 39%.

58% от анкетираните смятат, че страната ни трябва да помага на държавите от Западните Балкани за приемането им в ЕС, а 45% са на мнение, че страната ни е способна да го прави.

„Тренд“ тества и отношението на българите към интеграцията в ЕС на различни страни от Западните Балкани. Най-силна подкрепа се изразява за приемането на Македония (70%) и Сърбия (67%). Най-слаба подкрепа се заявява за Албания (45%) и Косово (42%), но въпреки това и при тях подкрепата за приемането им в ЕС стои на по-високи нива от мнението да не се приемат.

При оценките за работата на основните институции в България не се отчитат съществени промени. Продължава умереният ръст в подкрепата за омбудсмана, като положителната оценка за работата й достига 66%. Президентът се нарежда веднага след това с 63% положителна оценка за работата си.

Лек ръст спрямо последното проучване за оценката на работата на институции на изследователски център „Тренд“ бележат силовите структури – полицията и прокуратурата – при тях има покачване от 5%.

За пореден месец не се отбелязва динамика в електоралните нагласи на българите. ГЕРБ продължава да държи дистанция от близо 4% пред основния си опонент БСП. Трета политическа сила остава ДПС (6,4%) с минимална преднина пред Обединени патриоти (5,3%). Поради наскоро формираната коалиция „Демократична България“ от партиите „Да, България“, ДСБ и Зелените сме обединили отговорите за отделни формации в графиката на електоралния въпрос, което ги нарежда като пета политически сила.

Проучването е реализирано от изследователски център „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа“ и е представително за пълнолетното население на страната. Теренът на изследването е проведен между 2 и 10 май 2018 г. сред 1009 пълнолетни български граждани по метода „лице в лице“.

Източник: nova.bg

Коментари: