editor 15/05/2018
В родния град на новоизбрания министър-председател на Армения разцъфва надежда, тъй като хората го смятат за човек, който е успял да изрази техния отдавна надигащ се гняв и сега ще се съсредоточи върху нуждите им.

Никол Пашинян оглави продължили седмици антиправителствени протести, които отхвърлиха опит на дълго управлявалия лидер на кавказката страна да избегне ограниченията върху мандатите и да остане на власт. Серж Саркисян беше принуден да напусне поста, а 42-годишният Пашинян беше определен за министър-председател на 8 май.

Сармен Амирян, който е бил съученик на Пашинян в град Иджеван, каза, че опозиционният лидер е способен да изрази обществените искания за премахване на силно разпространената бедност, високата безработица и ширещата се корупция, процъфтявала при старото управление.

„Опозицията постави диагнозата и определи болестите ни. Сега е необходимо да ги излекуваме, да намерим правилното лекарство“, каза той. „Не само аз, а цялата страна се гордее с Никол“, каза 78-годишният му баща Вова Пашинян. „А той дори е готов да даде живота си за своя народ.“

Все пак Пашинян е изправен пред

множество страховити предизвикателства в Армения –

обедняла бивша съветска република, отслабена от икономическата блокада, свързана с конфликта заради спорния регион Нагорни Карабах. Пашинян съставя ново правителство от разнородна група политически съюзници, но трябва да работи с парламент, доминиран от партията, която заклейми като корумпирана, и да се справи с безизходицата в Нагорни Карабах.

Протестите в Армения започнаха миналия месец, когато Саркисян, който беше президент на Армения едно десетилетие, се опита да се задържи на власт, като се премести на министърпредседателския пост. Саркисян задейства конституционни промени, даващи на министър-председателя по-голяма власт, отколкото на президента. Когато той се оттегли заради ограничението върху мандатите, неговата партия бързо го определи за министър-председател.

Този ход разгневи мнозина арменци. След като се изправи пред всекидневни протести, обхванали арменската столица и други големи градове, Саркисян се оттегли, а неговата партия неохотно се съгласи да позволи на Пашинян да ръководи страната.

„Хората излязоха срещу корумпираното правителство, което напълно загуби срам“, каза 23-годишният учител Армен Макинян, присъединил се към протестите в Иджеван.

Пашинян винаги е бил бунтар.

Той беше изключен от Ереванския държавен университет, където учеше журналистика, заради критиките му към властите. През 2010 г. беше признат за виновен в организиране на масови бунтове и осъден на седем години затвор, но беше освободен на следващата година по силата на амнистия.

Баща му си спомня, че веднъж неговият син му казал: „Ако не се боря, как ще живее нашият народ? В бедност? Безработица?“

Подобно на останалата част от страната, Иджеван – 20-хиляден град на важна магистрала, свързваща Армения с Грузия, е измъчван от безработица и тежка бедност след затварянето на завод за обработка на бентонитова глина и други предприятия преди години.

„Хората подкрепиха опозицията, защото Пашинян видя главните ни проблеми“, каза 28-годишната висшистка Мелине Мадатян, завършила психология, но работеща сега като продавачка за 60 долара на месец.

Азербайджан и Турция са затворили границите си с Армения заради конфликта в Нагорни Карабах, прекъсвайки търговията и оставяйки Армения в полуизолация. Армения има пряк достъп по суша само до Грузия и Иран.

Регионът Нагорни Карабах в Азербайджан е под контрола на етнически арменски сили, подкрепяни от Армения от края на шестгодишна сепаратистка война през 1994 г. През буферната зона често избухват престрелки. Голям брой хора бяха убити за четири дни сражения през 2016 г. Пашинян посети Нагорни Карабах ден след като беше назначен за министър-председател, за да потвърди непоколебимия ангажимент на Армения към региона.

Най-важният съюзник на Армения е Русия,

която предоставя заеми и е главен източник на вносни стоки и основен износен пазар. Русия разглежда отношенията с Армения като стратегически важни и има военна база там. Пашинян обещава още повече да разшири връзките с Москва.

Около една трета от 3-милионното население на Армения са се преместили да живеят и работят в чужбина, а техните парични преводи съставляват близо 14 процента от брутния й вътрешен продукт. Дори по-големият брат на Пашинян – 51-годишният Армен, се е преместил в Русия, където в крайна сметка е започнал собствен бизнес.

„Хората напускат и страната става все по-празна и бедна“, каза Армен Пашинян. „Някой трябваше да спре тази пълзяща катастрофа.“ Той е сигурен, че брат му ще успее да намери решения на многобройните проблеми на Армения. „Той е трудолюбив, може да казва правилните думи на хората и хората го разбират“, заяви Армен Пашинян.

Източник: dnevnik.bg

Коментари: