editor 16/05/2018
Австралиецът Джеймс Харисън, известен като Човекът със златната ръка, дари за последен път животоспасяваща кръв, след като в продължение на над 60 години го е правил повече от 1100 пъти. Причината да спре е, че е надхвърлил допустимата според австралийския закон възраст за кръводаряване.

 

Според службата за кръводаряване към Австралийския Червен кръст благодарение на щедростта му е бил спасен животът на повече от 2 милиона бебета.

Днес той е на 81 години и е известен с това, че кръвната му плазма е с особен състав, позволяващ от нея да се произвежда медикаментът Anti-D за борба с т.нар. резус конфликт при бременните жени. От Червения кръст допълват, че благодарение на неговата кръв на майки в Австралия са били раздадени повече от 3 милиона дози Anti-D.

Резус конфликт е състояние, при което има несъответствие между резус-принадлежността на майката и детето и в резултат майчиният организъм възприема бебето като враждебно тяло, изработва антитела и започва да атакува през плацентата червените кръвни клетки на плода.

„Спасил съм много животи и помогнах на този свят да се появят много деца, което ме кара да се чувствам добре“, заяви Харисън пред телевизия Nine Network. Той е вписан в Книгата на рекордите „Гинес“ с уникалния брой кръводарявания и е отличен за тази си благотворителност с Почетен орден на Австралия.

Източник: dnevnik.bg

Коментари: