editor 17/05/2018
Според тибетския духовен лидер Далай Лама за приемането на правилно решение в сложна ситуация трябва да се анализира без емоции и страхове
Далай Лама

Според тибетския духовен лидер Далай Лама за приемането на правилно решение в сложна ситуация трябва да се анализира без емоции и страхове, непреднамерено, след съвет с искрени приятели и след това без съжаление за избора.

„Необходимо е максимално задействане на умствените способности, анализиране отново и отново. Не трябва да се допуска емоциите да влияят на вашето решение. Ако вземете някакво решение под въздействието на емоциите, то след това, когато емоциите улегнат, вие ще видите, че решението е било грешно. Силните емоции затрудняват способността ни да мислим. Те правят нашето отношение предубедено. А което и да е решение, взето под въздействието на предубедеността ще бъде грешно“, казва Далай Лама в интервю за РИА-Новости след срещата си с водещи руски учени в резиденцията си в Дхарамсала.

За да направите правилния избор е необходим „покой на ума“ и „подробно обективно изследване“.

„Не трябва да се стъпва на желанието и да се прави избор в полза на желания от вас изход. Като вземате решение трябва да се гледа трезво на нещата.

„За да направите правилния избор е много важно да се посъветвате с няколко приятели, искрени приятели.

След това вече трябва да се вземе решение и да не се изпитва съжаление. Кажете си: аз направих всичко, което бе по силите ми, поисках мнението на различни приятел и накрая взех решение няма за какво да съжалявам. Самият аз именно така постъпвам“, призна Далай Лама.

Отначало, добавя той, може да има колебания, страх. „Но след това трябвада се въоръжите с решимост. Много е важно отначало да се направи подробно изследване. А когато решението е взето, трябва да се прояви силата на волята, да се действа решително, без да се обръща внимание на трудностите“, заключи Далай Лама.

Източник: novini.rozali.com

Коментари: