editor 17/05/2018
Ангеликата е позната още като лечебна пищялка и от векове се използва за пречистване на кръвта, при отравяния, грип, инфекциозни заболявания. От корените й се добива много ценно етерично масло.

Успокоява стомашните колики

Благодарение на кумарините – вещества, които се съдържат в етеричното масло от ангелика, билката оказва въздействие на гладката мускулатура на червата. Тя способства за намаляване на подуването и образуването на газове, успокоява спазмите. Добре е да се приема след хранене.

Можете да си направите отвара от ангелика – 2 ч.л. нарязани корени се оставят да врят 1 минута на тих огън в 1 чаена чаша вода. След това съдът се отстранява от котлона, покрива се и билката престоява така 15 минути.

Пие се по-скоро вечер при единична стомашна криза или като лечение на функционални чревни смущения в рамките на 2-3 месеца.

Използвайте също течния екстракт от ангелика – по 15-20 капки три пъти дневно.

Регулира чревната флора

Ангеликата е сред билките, чието етерично масло има умерен противоинфекциозен ефект. На него се дължи способността на билката да променя и регулира чревната флора, в която има и вредни бактериите, причиняващи гастроентерит и хронични стомашни болки.

При подобни проблеми отново можете да използвате отварата от ангелика, както и течния екстракт – по 15-20 капки два-три пъти дневно в продължение на 2 седмици.

Още по-добър ефект ще постигнете, ако комбинирате ангеликата с корен от слез. Слезът благоприятства развитието на полезни чревни бактерии и е богат на противовъзпалителни съставки, които успокояват стомашните спазми. Можете да използвате отвара от слез – 2 ч.л. нарязани корени за 1 чаена чаша вода. Приготвя се по същия начин като отварата от ангелика. Редувайте ги или и ги смесвайте.

Стимулира апетита

Ангеликата стимулира работата на жлъчката и отделянето на жлъчен сок, което от своя страна води до по-усилена стомашна секреция. Подходяща е за подобряване на апетита при хора, които се възстановяват от болест.

Пийте отвара или приемайте по 15-20 капки течен екстракт всеки ден преди хранене. Продължете така до нормализиране на апетита.

Към отварата или течния екстракт можете да добавите и 2 капки ароматно масло от лайка в случай, че липсата на апетит се съпровожда от гастрит или рефлукс.

Любопитно

  • В някои страни е прието да се дъвчат изсушени корени от ангелика за засилване на организма срещу вирусни инфекции.
  • Стритият на прах изсушен корен от ангелика е ефикасен срещу гъбички.
  • Инфузията от корен на ангелика се използва като тоник за измиване на лицето, за да се предотврати появата на акне.
  • Корен от ангелика, стрит на прах, предизвиква отвращение от алкохол.
  • Външно се използва като лечебна лапа за счупени кости, отоци, сърбеж и ревматизъм.
  • От стъблото на ангелика се прави музикален инструмент, подобен на флейта.
  • Скандинавските народи използват ангелика като овкусител на храната. Норвежците я използват например в рецептите за хляб.
  • В древността са смятали, че всички части на растението ангелика са ефикасни срещу магьосничество.

Рецепта с вино

20 г. нарязани корени се накисват в 500 мл. бяло вино за едно денонощие. Прецежда се и се пие  по половин чашка преди ядене два пъти на ден.

Внимателна употреба

Някои от съставките на ангеликата са фоточувствителни. Затова билката не бива да се приема преди излагане на слънце.

Не е подходяща за бременни и кърмещи жени.

Да не се използва в комбинация с билки и медикаменти, които притежават спазмолитични и хормоноподобни действия.

Превишеният прием на билката може да се отрази негативно на сърдечната честота и кръвното налягане, както и да повиши нивото на захар в кръвта – ангеликата е противопоказана за хора със склонност към развитие на диабет.

Свежият корен на ангеликата не е за консумация, защото е отровен.

Използват се само сушени корени.

Източник: zdrave.rozali.com

Коментари: