editor 21/05/2018
Фалшивите новини буквално заливат интернет и в частност Facebook. Има ли начин да се противопоставим и каква част от отговорността за разпространението на фалшивите новини е на нас потребителите? Петър Кънчев от Българския център за безопасен интернет заяви, че хората, които пускат фалшиви новини, печелят пари.

„Всеки път, когато кликнем на някакъв линк към статия, съответният сайт получава стотинки. Колкото по-интересна е една статия, толкова по-голям е шансът да се кликне. Винаги е имало дезинформация и винаги ще има, сега просто с модерните технологии е много по-достъпна. Въпросът е до каква степен населението е способно да се противопостави на тази дезинформация и да реагира”, заяви той.

„На първо бясто за нас, като Център за безопасен интернет, е много важно да се започне сериозна и систематична работа в МОН за развиване на критично мислене на децата, така че от малки да се учат на базови умения за проверяване на информация. Вече работим с деца 2-ри, 3-ти, 4-ти клас, които си казват „не, това не е вярно, трябва да проверим”.

„Просто е време да мислим за това как да създадем критично мислещи граждани”, добави той.

Как фалшивите новини достигат до хиляди хора?

„На първо място заглавието поражда силни емоции, звучи интересно и шокиращо. Хората, които споделят информацията сме ние. Когато се качи нещо такова във Facebook на някой му става интересно, споделя го със своите приятели и ефектът се мултиплицира страшно бързо. Отговорността за разпространението на фалшивата информация до голяма степен е вина и на потребителите, а не само на самите сайтове. В такива ситуации трябва да изчакаме официална позиция и становище”, подчерта експертът

„Facebook не се води източник на новини. През него минават различни новини. В момента, в който отворим източника, веднага трябва да търсим до колко е достоверен, дали авторът си е написал името, дали се споменават факти в статията, дали се цитират, защото когато цитираш някого, а той не го е казал, да си подсъден. Повечето фалшиви сайтове не използват конкретика, а много завоалирани думички”, каза той.

Източник: nova.bg

Коментари: