editor 23/05/2018
Министър-председателят Бойко Борисов ще бъде на посещение в Рим на 24 май и на аудиенция при главата на Римокатолическата църква Негово Светейшество папа Франциск на 25 май. Поводът е отбелязването на Деня набългарската просвета и култура и на славянската писменост, съобщи правителствената пресслужба.

Борисов, който през 2015 г. се похвали пред тогавашния британски премиер Дейвид Камерън, че трима папи са го галили по главата, се срещна с папа Франциск на 24 май същата година. Преди това той се е срещал и с Йоан Павел Втори и с Бенедикт Шестнайсети.

През миналата година българската делегация беше водена от президента Румен Радев и в нея липсваха църковни дейци. В съобщението за предстоящата визита на Борисов се уточнява, че тази година делегацията, ръководена от премиера, включва представители на вероизповеданията, а също на академичната общност и дейци на културата. На срещата с папа Франциск ще присъстват Западно и Средноевропейски митрополит на Българската православна църква Антоний, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, ректорите на УНСС проф. Стати Статев и на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ проф. Христо Бонджолов, директорът на Института по исторически изследвания към БАН доц. Даниел Вачков, директорът на Софийската филхармония Найден Тодоров и ръководителят на националната школа по приложна математика Теодоси Теодосиев. Тяхното участие в аудиенцията е признание за постиженията им и е израз на значението, което българското правителство отдава на образованието, науката и културата, се казва в съобщението.

За първи път тази година традиционното поклонение пред гроба на Св. Кирил и посещението на базиликата „Санта Мария Маджоре“, където папа Адриан ІІ благославя славянската азбука и книги, ще бъде осъществено съвместно с делегацията на Република Македония, водена от министър-председателя Зоран Заев. Двете делегации ще участват и в официалния прием, даван в българското посолство в Италия по случай празника на духовността, се казва в съобщението.

Съвместното честване на исторически събития, значими за двете държави, и почитането на големи исторически личности, е символ на новия етап в отношенията между София и Скопие след подписването на договора за добросъседство на 1 август 2017 г. , коментира пресслужбата.

При посещението си в Рим българската делегация ще поднесе цветя на паметника на писателя Иван Вазов и ще присъства на молебен за здраве и успехи на българския народ, отслужен в храма „Св. Павел ала Регола“, в който черкуват членовете на Българската православна църковна община.
„Аудиенцията във Ватикана е огромен жест на папата към българския народ, към изключителното дело на светите братя Кирил и Методий, към това, че сме дали писменост“, коментира премиерът Борисов при посещението си в Рим на 24 май 2015 г., припомня пресслужбата.

Коментари: