editor 30/05/2018
Москва обяви готовност да участва в АЕЦ „Белене”. Това стана разговора между премиера Бойко Борисов и руския президент Владимир Путин в Кремъл в сряда.

Двамата държавници се договорили съвместно да търсят частен инвеститор за строежа на втората атомна електроцентрала у нас, който да бъде избран на конкурентен принцип.

На масата беше поставено и захранването на България с руски газ, през Турция.

Категорично „Турски поток” влиза на територията на България”. Това заяви премиерът Бойко Борисов на пресконференция след срещата с руския президент Владимир Путин.

Мисля, че водихме един много полезен и прагматичен разговор. Относно това дали ще има втора точка на вход на газ през „Турски поток” за България – това, което говорихме и в което президентът Путин ни увери, е, че е разговарял вчера с турския президент и нямат нищо против тази точка на контакт да влезе в България. От името на българите изказвам благодарности, че отново се връщаме към газоразпределителната роля, която имахме на Балканите”, коментира още Борисов.

Той посочи, че „Газпром“, „Булгартранзгас“ и ресорните министри ще намерят схемата, по която след това газ да се преразпределя, да се търгува и да се транспортира до следващите държави в региона.

И сега на базата на това количество, което влиза от Русия през Украйна за България през „Турски поток” – около 34-35 млрд. куб. метра, което е сериозно количество газ. Трябва да намерим формула да го разработим през газов хъб. И нашите колеги поеха ангажимент, заедно с Европейската комисия, да намерят приемливата формула“, заяви още българският премиер.

Според думите на българския премиер, всички въпроси, които Русия и България са обсъждали за газта, са одобрени от Европейската комисия. В хода на пресконференция Путин заяви, че въпросът за транспортирането на газта от „Турски поток“ в Европа през България „се разработва в практически план с Турция и България“. Той също подчерта, че въпросът за обемите на транзитния газ през България трябва да бъде обвързан с обема на доставките по другите коридори.

Развитието на сътрудничеството между Русия и България в енергийната сфера ще им позволи да внесат голям принос в обезпечаването на европейската енергийна сигурност, заяви президентът на Русия Владимир Путин след края на преговорите с българския премиер Бойко Борисов, предава РИА Новости.

Путин напомни, че Русия е надежден доставчик на енергоресурси в България, осигурявайки 100% от потребностите на газ в тази страна. „Обемът на ежегодните доставки е около 3 млрд. куб. метра. Отбелязвам, че през територията на България преминават транзитни потоци на руски въглеводороди в други страни от Югоизточна Европа и има възможности за развитие на сътрудничеството в тази изключително важна сфера, като по този начин ще бъде внесен още по-голям принос за обезпечаването на европейската енергийна сигурност“, заяви руският президент, цитиран от „Фокус“.

Днешната среща е третата официална между Бойко Борисов и Владимир Путин. Двамата разговаряха през 2009 г. в Гданс, Полша и година по-късно, по време на работно посещение на Путин в България.

Междувременно, многократно отношенията между двете страни са били тема на телефонни разговори между двамата.

Русия е традиционен и един от важните външно-икономически партньори за България, ключов фактор, особено когато става въпрос за енергийни проекти.

Също така, през 2017 г., стокообменът между двете страни е нараснал с 41%.

Източник: nova.bg

Коментари: