editor 30/05/2018

 

Прекурсорното вещество, задържано миналата седмица в контейнер на пристанище Варна, може да послужи за производството на амфетамини на стойност 1 милиард лева. Това съобщи БНТ, като цитира прокуратурата.

Първоначално беше съобщено, че са заловени 6 тона амфетамин, но проверката установила, че става въпрос за суровина за производство на амфетамин и че количеството е два и половина тона. Останалото количество е декларираната стока – лимонена киселина.

Задържаното вещество е с двойна употреба и е сравнително ново за България. От един килограм могат да се произведат 10 000 таблетки амфетамини, всяка от тях на стойност 20 евро. По документи в контейнера има само лимонена киселина. Проверката е установила, че в 100 от общо 300 чувала има прекурсор за производство на наркотици.
„Има яснота откъде е поръчано веществото, за къде е било предназначено, кой по документи е получател и как е било декларирано“, каза Владимир Чавдаров, окръжен прокурор на Варна.

Окръжният прокурор заяви, че контейнерът със сигурност е бил натоварен в Китай, но крайната точка на пратката не е Варна.

Източник: dnevnik.bg

Коментари: