editor 31/05/2018
Учени установиха най-подходящото място на Марс за търсене на следи от микроорганизми, живели преди милиарди години. Оказва се, че това са съдържащите голямо количество желязо скали близо до древни пресъхнали езера. Откритието е на международен екип под ръководството на астробиолога Шон Макмахън от Единбургския университет, съобщиха Лента и БТА.

Засега няма доказателства, че планетата Марс е била обитаема, но там някога е имало подходящи за живота условия. Наблюдения от орбита показаха, че на повърхността й има криволичещи и разклоняващи се корита на пресъхнали реки, както и характерни за езерата седименти. Там вода в течно състояние е имало преди 4100-3500 години, когато марсианската атмосфера била плътна и пречела на проникването на смъртоносната слънчева радиация.

Специалистите анализирали свързаната с тази тема литература и определили местата, които са най-подходящи за търсене на следи от микробен живот на Червената планета, в случай че някога е съществувал. Такива са съдържащите голямо количество желязо и силициев диоксид езерни седименти, които са подходящи за живота на бактерии с анаеробен метаболизъм, както и за фосилизация – процеса, превръщащ умрели организми в изкопаеми. Други подходящи места може да са бивши топли извори, но съществуването им на Марс трябва да бъде потвърдено.

През 2020 г. ще стартира мисията „Марс 2020“ на НАСА. На Червената планета ще бъде изпратен роувър, чиято конструкция е сходна с тази на марсохода „Кюриосити“. Новият планетоход ще е снабден с дрон и ще е предназначен за астробиологични изследвания на древни скали и търсене на следи от живот.

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Geophysical Research: Planets.

Източник: nova.bg

Коментари: