editor 01/06/2018
С времето парите започват да идват в по-големи пликове, после в чанти, а накрая и в чувал – това се разбира от разпитания в хода на разследването за фалита на КТБ финансист на евродепутата Николай Бареков и преименуваната вече партия „България без цензура“ – Христо Цирков. Показанията му са част от документите в досъдебното производство, представяни в поредица на „Капитал“.

Сред материалите, които прокуратурата е внесла в съда по делото срещу Цветан Василев и останалите 17 души, сред които не е Бареков, има множество доказателства не само за това, че той и политическият му проект са били финансирани нерегламентирано с пари от КТБ по нареждане на Василев, но и че с пари, теглени от касата на банката, най-вероятно са били купувани гласове.

През 2014 г. има два сигнала до прокуратурата срещу Бареков. Към втория, подаден от партия РЗС, е приложен лист с ръкописни бележки, с които явно се искат различни суми за Бареков – месечни плащания (които тръгват от 50 хил. и стигат до 600 хил. лв.), искане за финансиране за къща за 505 хил. евро и 1 млн. евро премия. Под тях има резолюция с почерка на Василев: „Засега даваш“ и уточнения при какви условия. Сотир Цацаров изпраща сигнала и той е присъединен по делото КТБ. Назначената експертиза категорично доказва, че финансистът на Бареков и „България без цензура“ Христо Цирков е написал пасажа от листа с поисканите суми, а Цветан Василев – останалата част.

Един ден след постъпването на сигнала разследващите търсят упорито финансиста. В крайна сметка е призован и разпитан от прокурор Иван Гешев и двама следователи. Той разказва, че познава и работи с Бареков от 2012 г.: „В края на 2013 г., по-точно в последното тримесечие на годината, господин Бареков започна да ми се обажда по телефона или да ме вика в кабинета си, като ми казваше да отида при Бисер Лазов (някога дясна ръка на банкера Цветан Василев – бел. ред.) на шестия етаж и да взема от него нещо, което трябва да му го занеса на него – пояснявам, на Николай Бареков.“

В началото Цирков не бил сигурен дали в белите запечатани пликове има пари и документи, но „в един момент пликовете почнаха да стават по-пълни. Тогава, взимайки ги в ръка, усетих, че най-вероятно в тях има банкноти. Само първите два-три пъти не знаех какво нося. После вече знаех, че нося пари.“

Той обяснява технологията на получаване на пари така: „Влизах при Лазов и му казвах „Дошъл съм за нещата“ – като под нещата разбирахме и аз и той, че става въпрос за пари. Искам да кажа, че с Лазов почти не си говорихме дълго, просто си разменяхме кратки реплики, от които ставаше ясно, че съм дошъл за пари и трябва да ги получа. Понякога знаех колко пари трябва да получа, като това ми го казваше лично Бареков, но понякога не знаех. Нещата бяха хаотични.“

С течение на времето парите започват да идват в по-големи пликове, после в чанти, а накрая и в чувал: „Беше с размери около 60 сантиметра широчина и около 30 височина… Такова чувалче видях за пръв и последен път, не се виждаха парите. Странен ми се стори. Този чувал го взех през месец май, преди европейските избори, които бяха на 25.05.2014 г.“

Пред разследващите Христо Цирков обяснява, че парите, които е взимал, не са били осчетоводявани, а разплащанията са ставали на ръка. Парите са отивали за хората около Бареков по негово разпореждане. Цирков първо казва, че не си спомня точно кои, но след като следователите му напомнят наказателната отговорност, която носи, той ги изброява – Калина Крумова (сега съветник на вътрешния министър Валентин Радев), Стефан Кенов (бивш депутат от ББЦ), Ангел Славчев (лидер на януарските протести), Димитър Цветков (бивш кадър на ГЕРБ), Теодора Стоянова, Боряна Павлова (кандидати за депутати от ББЦ през 2014 г.).

Христо Цирков казва, че по разпореждане на Бареков са били открити близо десет банкови сейфа в различни банки.

„Всичко това съм го правил, защото съм мислил, че по този начин не върша нищо нередно, а изпълнявам задълженията си. От целия разпит и от изложеното от мен оставам с впечатление, че съм използван, без да съзнавам, че върша нещо нередно“, завършват показанията на Цирков.

Показанията му не са единствените, в които се твърди, че Бареков е получавал пари.

В края на 2015 г. ключовият свидетел на прокуратурата – Бисер Лазов, дава показания заради намерена разписка от изпълнителният директор на банката Орлин Русев, от която се разбира, че през май 2014 г. той е получил в брой близо 30 млн. лв. „по разпореждане на Цветан Василев“. От пресконференция на прокуратурата през 2017 г. стана известно, че и самият Русев, който от обвиняем се превърна в свидетел, е дал показания, че близо 25 млн. лв. от касата на банката са отишли за финансирането на проекта на Бареков „България без цензура“. В документите по делото, с които разполага „Капитал“, няма такъв разпит.

„За една част от тези суми имам ясен спомен. Примерно за последната сума от 23.05.2014 г. в размер на един милион и петстотин хиляди евро имам спомен, че аз бях в Гърция и по телефона Василев ми разпореди да бъдат осигурени от КТБ АД един милион и петстотин хиляди евро и да бъдат предоставени на хора, изпратени от Николай Бареков за изборите, които предстояха след два дни“, свидетелства Лазов, а прокуратурата го пита дали иска да му бъде осигурена защита, но той отказва. За това теглене свидетелства и главната касиерка Маргарита Петрова, която си спомня, че малко преди европейските избори е подготвила голяма сума в брой, която е предала в чувалчета на Бисер Лазов.

Друг касиер – Юлия Илиева, която е предоставяла парите, казва директно за какво става дума: „Това обаче според мен са пари, които са дадени за изборите, защото тези суми съм ги отразявала във файла „избори 2014″. Този файл си го създадох аз, за да имам за себе си отчетност.“

Очевидно към добрия изборен резултат на Бареков е била впрегната цялата банка. В мейл между ръководството на банката се говори как клиент на банката, който се занимава със земеделски земи, „без нито лев е докарал 3000 гласа на един млад начинаещ политик!“. Същият човек, който трябвало да получава пари от свързана с Цветан Василев компания, бил заявил, че от 150 хил. лв., които ще взема, ще задържи 10-15 хил., а останалите ще дари на „България без цензура“.

Пред „Капитал“ Василев не е коментирал материалите по разследването, но конкретно по темата за Бареков и партията му банкерът заявява: „По отношение на Бареков – основното финансиране на Бареков мина през бонуса от 2 000 000 евро, платен му за „перфектна“ работа от юридическия собственик. Имаше и бюджет, който трябваше да се осигури по определен начин. Моята лична цел беше хем да подкрепя коалиция, която трябваше да се бори със статуквото (което днес прерасна в мафиотски режим от симбиозата между това, което вие подкрепяхте – Борисов, и това, което ми записахте на мене – Пеевски и ДПС), хем да се отървем от „професионалиста“ в ТВ7, нанесъл непоправими материални и имиджови щети на телевизията.“

Не е известно прокуратурата да е пожелала да провери какво се е случило с парите, за които има свидетелства, че са взимани в брой и предавани на Бареков.

Източник: dnevnik.bg

Коментари: