editor 01/06/2018
Според множество известни американски учени консумирането на зеленчуци и плодове в сурово необработено състояние е полезно, тъй като съдържащата се в тях целулоза (която всъщност няма калорийна хранителна стойност) действа като вътрешна метла по време на перисталтичното движение на червата.

Другият основен фактор за ползите от тях е, че зеленчуците и плодовете имат алкална матаболитна реакция, защото осигуряват изобилни количества от метални йони под формата на микро и макро елементи.

Голяма част от тези учени обаче смятат, че за още по-бърза и по-ефективна профилактика и лечение на различните видове заболявания, е по-добре да се пият соковете на зеленчуците и плодовете. Това е така, защото соковете се асимилират и усвояват много по-бързо от организма – обикновено само за 15-30 минути. През това време храносмилателната система почти не изразходва енергия за това.

Зеленчуковите и плодовите сокове действат най-пречистващо на човешкия организъм, когато са приготвени от узрели зеленчуци и плодове и се пият веднага след приготвянето им.

Друго ценно качество на соковете е това, че могат да се пият без ограничение в количеството. За да има ефект обаче, дневната доза не трябва да бъде по-малка от 600 мл сок.Няма горна граница – колкото повече, толкова по-добре.

Сок от сурови моркови

В зависимост от състоянието на човек, морковеният сок може да се пие от 0,5 л до 2 л на ден.

Той е най-богатият източник на витамин А, който организмът бързо усвоява. В този сок се съдържа също и голямо количество витамин В, С, D и К. Сокът подобрява апетита, храносмилането и структурата на зъбите.

Майка, която кърми, трябва да пие ежедневно морковен сок, за да подобри качеството на млякото. При употребата на достатъчно количество морковен сок по време на бременността и главно през последните й месеци намалява риска от развитие на сепсис при раждането. Ежедневното приемане на морковения сок до половин литър има много по-добър ефект за организма, отколкото 12 г таблетки калций.

Суровият морковен сок е естествено лекарство при язви и ракови заболявания. Той повишава съпротивляемостта на организма срещу инфекции на очите, гърлото, както и на целия организъм. Този сок предпазва нервната система и няма равен на себе си за повишаването на енергията и силата.

Понякога болестите на черния дроб и червата се предизвикват от отсъствието на някои елементи, които се съдържат в суровия морковен сок.

Ендокринните жлези, особено надбъбречната и половите жлези, се нуждаят от хранителни елементи, съдържащи се в морковения сок. С пиенето му се лекува безплодие.

Сухата кожа, дерматитът (възпаление на кожата) и други кожни заболявания също се дължат на недостиг на определени елементи, които се съдържат в морковите. Същото се отнася и до очните заболявания, като офталмия, конюнктивит и др.

Когато сокът се приготвя от качествени моркови, той става богат на живи органични алкални елементи, като натрий и калий. Съдържа също много калций, магнезий, желязо, а живите органични елементи на фосфора, сярата, силиция и хлора великолепно се съчетават с изброените по-горе елементи.

Като средство в борбата против язвите и раковите заболяваниясуровият морковен сок е чудото на нашия век.

Понякога при поемане на голямо количество морковен сок се получават реакции. Това е напълно естествен процес, който показва, че организмът се очиства.

Морковеният сок се състои от такива елементи, които хранят целия организъм, съдействайки за нормализацията на химичното му равновесие. Тъканите, отслабнали от гладуването на клетките, могат да бъдат върнати в по-здраво състояние, чрез приемане на морковения сок в комбинация с подбрана и добре приготвена сурова растителна храна.

Краставичен сок

Краставиците са най-доброто диуретично средство. Краставичният и морковеният сок влияят изключително благотворно при ревматични заболявания, тъй като тези болести са последица от задържането на пикочна киселина в организма. Ако към тази смес се прибави и сок от цвекло, процесите се ускоряват.

Високото съдържание на калий в краставицата я прави много ценна при високо и ниско кръвно налягане.

Краставичният сок помага и при лошо състояние на зъбите и венците.

При много кожни заболявания добри резултати се постигат с редовно пиене на краставичен сок с морковен и салатен.

Сок от глухарче

Този сок е един от най-ценните тонизиращи средства. Той съдържа изключително голям процент калий, калций и натрий и същевременно е най-богатият източник на магнезий и желязо. Магнезият е необходим за укрепване на скелета и възпрепятства размекването на костите. Достатъчно количество органичен магнезий, желязо и калций в храната на бременната жена предотвратяват загубването и развалянето на зъбите, както и укрепват костите на детето.

Суровият сок на глухарчето, получен от листата и корените, съчетан с морковения сок и сока от листата на ряпата, помага при болести на гръбначния стълб и болки на другите кости, а също така придава на зъбите здравина и предотвратява пиореята.

Смесен със сока на целината и магданоза, сокът на глухарчето помага при анемии и функционални разстройства на сърцето, също така тонизира сърцето. Този сок е изключително полезен за далака и в комбинация с почти всички останали сокове стимулира секрецията (излъчването) на жлъчката и затова е полезен при дисфункции, както на черния дроб, така и при жлъчния мехур.

Сурова калиева „супа“

Много са зеленчуците, богати на калий, и най-вече морковите, целината, магданозът и спанакът. За доброто усвояване на калия, соковете на тези зеленчуци трябва да бъдат употребявани сурови, без да се разреждат с вода, за да може организмът да поглъща и усвоява калия в неговия натурален вид.

За оздравяването на болния, калиевата „супа“ е неоценима.

Нито едно лекарство, от която и да е фармакология, няма да ви даде толкова много органични алкални атоми, витамини и хормони, необходими за възстановяването на организма, отколкото суровите зеленчуци и суровите сокове.

Сок от пиперки

Този сок съдържа в изобилие силиций, така необходим за ноктите и костите. В комбинация с морковен сок (от 25 до 50% сок от пиперки) дава великолепни резултати при очистването на кожата от петна.

Хора, страдащи от газове в червата, от колики и спазми, получават голямо облекчение при употребяването на до 500 г от този сок и същото количество в смес с морковен и спаначен сок ежедневно.

Сок от ряпа

Нито един зеленчук не съдържа в такъв голям процент калий, както листата на ряпата. По тази причина точно този сок е великолепна храна за деца и възрастни, страдащи от размекване на костите и зъбите. Смесвайки този сок с морковен и с този на глухарчето, ще се получи едно от най-ефикасните средства за укрепване на зъбите и на всички костни тъкани на организма.

Смес от сока на моркови, спанак, ряпа и кресон се използва за лечение на хемороиди. Тази смес трябва да се консумира ежедневно по 1 л в продължение на месец.

Източник: zdrave.rozali.com

 

Коментари: