editor 04/06/2018
Президентът Румен Радев се чувства изолиран от европейската и световна политика и затова търси противопоставяне с премиера Бойко Борисов. Такъв анализ направи зам.-председателят на ГЕРБ и депутат Цветан Цветанов в ефира на Би Ти Ви.

Обяви, че в ГЕРБ се работи за прозрачност. „Правихме няколко консултативни съвета за национална сигурност, но едно се говори вътре, а след това – друго навън. Това създава възможност за различни тълкувания. Ние сме с протегната ръка“, каза Цветанов и добави, че президентът Радев е в правото си да дойде да изпие едно кафе в Народното събрание и да се срещне с премиера, където да се дискутират всички спорни въпроси.

По повод срещата между Борисов и Путин в Москва преди дни, Цветанов не смята, че тя е била следствие от посещението на държавния глава в Русия малко преди това. Той каза, че тя е на база преговори от 2015 година, когато президентът Радев не е бил на власт. „Имаше добра протоколна среща на господин Радев с Путин, но същинската среща беше с българската делегация, където присъстваха министри и е била с подкрепата на ЕК“, посочи той.

Цветан Цветанов засегна и темата за енергийните проекти. „България загуби възможността за газа към Турция. След срещата в Москва е съвсем реалистично енергийният хъб да бъде зареден от Москва, от Азербайджан и от други източници. След провала на „Южен поток“ се направи цялостна стратегия с подкрепата на Европейската комисия. Той акцентира, че правителството на Пламен Орешарски е нарушило европейското законодателство с „Турски поток“.

През април задочният словестен спор между президента Румен Радев и председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов ескалира. Стигна се до тежка размяна за обвинения, включително и до заплахи за съд в Страсбург.

По повод обвиненията, че кандидатът на ГЕРБ, който спечели изборите в Галиче, е близък до задържания кмет Ценко Чоков, Цветанов отговори: „Майката на кандидата на БСП за изборите в Галиче, също е в ловната дружинка на Ценко Чоков освен нашия кандидат. Политическото противопоставяне на БСП е техен стил, когато губят избори“.

Източник: dnevnik.bg

Коментари: