editor 06/06/2018
Около 250 – 300 души се събраха пред парламента, за да изразят мнението си срещу изграждането на АЕЦ „Белене“.

Инициатор на гражданското недоволство са представители на „Демократична България“.

Голям транспарант с надпис „Борисов васал на Путин“ бе разпънат пред Паметника на Цар Освободител в столицата. Под него е поставен друг надпис, гласящ, че АЕЦ „Белене“ е предателство.

Протестиращите развяват партийния си флаг, както и българското знаме и флага на ЕС. Други носят плакати с надпис: „Не на кражбата АЕЦ „Белене“.

Пред паметника и НС са поставени и други послания: „Колко милиарда още за 30-годишен руски ядрен самовар“ и „АЕЦ Белене – тонове радиоактивни отпадъци за българските общини“.

Протестиращите с насмешка коментират заявения днес китайски интерес към изграждането на втората ядрена централа у нас. За целта недоволстващите са сложили плакат с надпис:

„АЕЦ Белене
made in China 
реактор сделан в СССР“.

Протестът на „Демократична България“ се охранява от полиция, като към момента противниците на втората централа не затрудняват движението по цар освободител.

На протеста присъстваха Христо Иванов, Атанас Атанасов, Иво Инджев, Стефан Тавров и други.

В пика на митинга пред НС се събраха около 300 души. Протестиращите се отбиха и до служебния северен вход на парламента.

Чуваха се скандирания „Оставка“, „Мафия“, „Не на Белене“.

 Според протестиращи разговорите в обществото около това дали трябва да се строи централата са недостатъчни. Трябвало да се обозначат различните граждански позиции, защото в обществото има много разногласия по въпроса около строителството на АЕЦ „Белене“.

По думите на недоволстващи АЕЦ „Белене“ е национално предателство и ще постави България в зависимости от Русия.

Сред протестиращите се развяваше и плакат с колаж на портретите на Корнелия Нинова, Бойко Борисов и президентът на Русия Владимир Путин.

В хода на протеста от „Демократична България“ заявиха, че много от симпатизантите на десницата у нас всъщност са гласували за ГЕРБ, защото от управляващата партия обещали да представляват всички десни формации в България.
С преориентацията си обаче към Кремъл герберите подвели и излъгали всички тези свои избиралите. 

Източник: news.bg

Коментари: