editor 07/06/2018
Със 172 гласа „за“, 14 – „против“ и двама въздържали се парламентът потвърди решението на Комисията по енергетика и даде мандат на министъра на енергетиката Теменужка Петкова да търси стратегически инвеститор за изграждането на АЕЦ „Белене“.

Депутатите отхвърлиха предложението на лидера на БСП Корнелия Нинова за сваляне на мораториума върху проекта.

Решението на депутатите предвижда проектът да бъде реализиран с намирането на стратегически инвеститор, на пазарен принцип и без държавни гаранции. Активите и пасивите ще бъдат отделени в отделно дружество, а министър Петкова ще трябва да организира и контролира провеждането на преговори с потенциални инвеститори.

Действията за разработването на процедурата трябва да бъдат предприети до 31 октомври, а Петкова има и задължението периодично да информира депутатите за хода на преговорите.

Няма да има държавни гаранции и няма да има дългосрочни договори, които ще са в ущърб на българската държава. Нека всичко да бъде на пазарен принцип, защото комунизмът си замина“, заяви лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на дебатите.

От своя страна енергийният министър Теменужка Петкова изрази задоволство от факта, че съществува консенсус по основния въпрос – намиране на решение и демонстриране на политическа воля за проекта АЕЦ „Белене“.

Това е най-важното. Аз съм изненадана, че темата, свързана с необходимостта от отмяна на решението на парламента от 2012 г., се превърна в основна и сякаш това е основната разлика между двете решения“, коментира Петкова.

От ГЕРБ считат, че основният аргумент в подкрепа на този вариант е свързан с това, че само реализацията на проекта дава възможност на НЕК, БЕХ и българската държава да възстановят напълно направените през годините разходи, свързани с АЕЦ „Белене“. Според тях така ще бъде гарантирана в дългосрочен план енергийната сигурност на страната.

Наред с това управляващите отчитат и сериозен инвеститорски интерес към възможността за реализация на проекта.

Докато течаха дебатите в пленарна зала, пред Народното събрание се състоя пореден протест на противници на проекта.Те са категорични, че изграждането на централата е икономически неизгодно за страната. Недоволните обмислят и по-голям протест в четвъртък вечер, ако депутатите дадат ход на проекта.

Източник: nova.bg

Коментари: