editor 07/06/2018
Русия е сред десетте държави с най-нисък показател в Глобалния индекс за мир и според авторите му в момента по отношение на това доколко миролюбива е тази страна ситуацията е по-лоша и от Северна Корея.

Индексът е разработен от австралийския Институт за икономика и мир съвместно с екип от списание „Икономист“ и обхваща 163 страни. В него тази година на Русия е отредено място 154 (между Судан и Централноафриканската република), а като най-мирната страна е определена Исландия, следвана от Нова Зеландия, Австрия, Португалия и Дания. Северна Корея е на място 150, а десетката на дъното заформят още Конго, Либия, Йемен, Сомалия, Ирак, Южен Судан, Афганистан и Сирия. Московският в. „Комерсант“ посочва, че позицията на Русия в индекса се влошава непрекъснато от 2007 г. насам, когато е била 118-а (от 121 държави) заради „раздут щат на армията и милицията и високо ниво на организирана престъпност и насилие в обществото“.

Състоянието на света през 2017г. според авторите на доклада.

Тази година ключови за международните отношения държави са дори не са попаднали сред водещите 100 – Китай е 122-ри, а САЩ са на място 121.

В 12-то поредно издание на класацията България е 26-а, като зад нея са големи страни от Европейския съюз като Италия (38), Великобритания (57) и Франция (61). Обкръжението на България – ако се вярва на оценката на експертите – не дава основание за особено спокойствие. Единствено Румъния е с добра позиция (24), Сърбия (54) е във втората по „миролюбивост“ група, но не е така с Гърция (79), Македония (87) и особено с Турция (149).

Основен от 23 приложени критерия е отсъствието на насилие, под което се разбира както колко спокоен е животът в съответната държава, както и доколко тя извършва външна агресия. Сред останалите са показатели като разходи за отбрана, численост на въоръжените сили, ниво на организираната престъпност, брой полицаи спрямо населението, процент на затворниците, колко чужденци са били убити на тази територия, какво е нивото на образование, корупция и привързаност към демократичните принципи в политиката.

Преди 10 години светът е бил по-мирен, отколкото сега.

Светът днес е по-малко мирен, отколкото преди 10 години, най-вече заради конфликтите в Близкия изток и Африка. Анализирайки данни от изследователски институти, неправителствени организации, правителствена статистика и академични публикации, авторите казват, че насилието през 2017г. е струвало на човечеството 14.8 трилиона долара (12.4% от глобалния БВП), или почти по 2000 долара на всеки жител на планетата. “

Основни причини за увеличаване на финансовите загуби от войни и конфликти са ръстът на разходите за адаптиране и издържане на бежанци, както и самото увеличаване на броя на конфликтите по света. За последните 10 години загиналите на фронта заради въоръжени конфликти са се увеличили с 264%, а 1% от човечеството са бежанци и хора, прогонени вътре в собствените си страни. За бежанците това е най-високият показател от края на Втората световна война насам. Това е повече от населението на Великобритания или почти половината от гражданите на Русия.

За изминалата година 92 от анализираните държави са влошили позициите си и 71 са ги подобрили, а това е най-лошият показател от последните 4 години. В Европа 23 от 36 държави са слезли в класацията. В същото време разходите за отбрана като дял от БВП намалява в повечето държави. За последните 10 години ръстът на БВП в държавите, станали повече мирни, е бил 7 пъти по-голям от този, на влошилите показателите си.

Как се движи индексът от доклада от 2008г. (обхващащ предходната година) насам.

Източник: dnevnik.bg

Коментари: