editor 10/06/2018
Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ум пристигна в Сингапур, където във вторник ще се срещне с американския президент Доналд Тръмп.

Придвижването на лидера от Пхенян обаче беше обвито в пълна мистерия, съобщава БГНЕС.

От летището в севернокорейската столица излетяха най-малко три самолета.  Единият от тях беше старият съветски Ил-62 – личният самолет на Ким, официално известен като „Chammae-1“ или „Goshawk-1”, но неофициално наричан „Air Force Un“. Гардовете на лидера обаче преценили, че машината не е достатъчно сигурна и затова Ким Чен-ун се качил на „Боинг 747” на компанията „Air China”.

Според сайта за проследяване на полетите Flightradar24, той излетял с номер на полета CA122 – стандартно означение за маршрута на авиокомпанията от Пхенян до Пекин. Във въздуха обаче номерът на полет е променен на CA061.

Край на конспирацията сложи външният министър на Сингапур Вивиан Балакришнан, след като публикува снимка в Twitter как се ръкува с Ким Чен-ун.

Ким бе вкаран в града-държава с конвой от повече от 20 превозни средства, включително линейка.

Стотици сингапурци се струпаха по улиците, за да направят собствени снимки на черната лимузина на лидера. Тя била със затъмнени стъкла, въпреки че в Сингапур това е забранено – дори за колата на премиера.

Репортери и фотографи бяха обсадили тротоарите извън хотел „Сейнт Реджис“, където Ким трябва да отседне. Видимостта към лобито на хотела е максимално намалена.

Освен на три официални снимки, публикувани от правителството на Сингапур, часове след кацането му Ким не е видян никъде.

Властите в страната домакин на историческата среща съобщиха, че разходите по организирането й ще бъдат около 20 млн. сингапурски долара. Почти половината от тази сума е похарчена за охрана.

Не е ясно кой ще плати хотелската сметка на севернокорейската делегация.

Източник: nova.bg

Коментари: