editor 13/06/2018
„Ние винаги ще бъдем признателни на България, чиито граждани са лягали на релсите, за да предотвратят депортацията на българските евреи. Оценяваме високо вашите усилия за борбата с антисемитизма, радикалния ислям и тероризма“. Това заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху при посрещането на българския си колега Бойко Борисов в Ерусалим.

„От името на всеки българин благодаря за това, че такава велика държава като Израел чрез своя министър-председател каза: „Никога няма да забравим това, което българският народ направи за еврейския. Със спасяването на българските евреи от депортация, нашата страна се е опълчила на една страшна машина, каквато по онова време е била фашистка Германия“, заяви Борисов на съвместната пресконференция.

„За мен Израел е изключително важен фактор за сигурността и стабилността в Близкия изток. С израелския министър-председател Бенямин Нетаняху днес ще обсъдим възможността за съвместно производство в областта на отбраната„, допълни той.

В своето изказване премиерът Бойко Борисов отбеляза, че отношенията между ЕС и Израел невинаги са били на нужната висота, като изрази надежда, че мирните споразумения, в които Израел е страна, ще се подпишат: „Бенямин Нетаняху е глобален лидер, който умее да води умерена и балансирана политика. България може да се похвали с успешно сътрудничество с Държавата Израел в сферата на сигурността, медицината, новите технологии и др.“, обясни Борисов.

Българската делегация включва вицепремиера Томислав Дончев, министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, както и кмета на София Йорданка Фандъкова.

 

 

Източник: nova.bg

Коментари: