editor 11/07/2018
ДПС представи, вече официално, в парламента допълненията си в закона за задължителното депозиране на печатните и други издания, които внесе вчера в Народното събрание и които третират осветляването на прозрачността и финансите им, предава Канал 3. Такава е формулировката на хартия, като на практика движението стъпва окончателно на гърлото на оцелелите извън властта му няколко български медии.

Ще намерят ли наистина съучастници в Народното събрание? Ще намерят,  разбира се, но скоро ще разберат, че това е пирова победа.

Сред новостите са въвеждането на санкции от 10 до 30 хил. лв. за различни нарушения на изискванията на закона, свързани с детайли около собственика и собствеността на дадена медия, продължава телевизията.

Проектът бе представен в НС от част от вносителите – Велислава Кръстева и Хамид Хамид, които ги изготвиха заедно колегите си от ПГ на ДПС Делян Пеевски и Йордан Цонев.

Една безпрецедентна проява на факта, че винаги са готови да се подиграят на обществото. Но и то няма да им остане длъжно.

Според Кръстева с допълненията са се опитали да отговорят на критиките в публичното пространство след приемането на законопроекта на първо четене миналата седмица.

Дали има и един човек, който й вярва? Надали.

„Текстовете не третират журналисти, затова не приемам в публичното пространство да се въртят отворени писма, че законът е насочен срещу журналисти и че посяга на свободата на словото. Не приемам такива обвинения, защото законът касае деклариране на обстоятелства от собственици на медии“, коментира депутатът от правната комисия Хамид Хамид.

Колко плоско.

Според него е важен въпросът кой се опитва да измести темата към журналистите и свободата на словото и кой собственик на медии кара журналистите да пишат писма.

„Кой има интерес да остане в сивата икономика и в сивото пространство? Кои собственици на медии желаят темата да бъде изнесена към свободата на словото? Със сигурност това не са депутатите от ДПС“, отсече Хамид.

Те са г-н Хамид, със сигурност, никого няма да излъжете

От ДПС призовават председателя на Комисията по културата и медиите Вежди Рашидов да организира дискусии между народните представители и медиите, за да се постигне прозрачността.

Голяма прозрачност ще е, голямо чудо. Планинските езера са мътилка в сравнение с тази велика прозрачност.

„С осигуряването на прозрачност искаме да гарантираме две неща – противопоставяне и превенция на фалшивите новини, на всеки опит за задушаване на свободата на словото чрез инструментариума на собствениците на медиите. Настоявам да продължим да гледаме в тази посока, защото докато не се регулират тези важни за обществото отношения, няма как да продължим напред“, заяви Велислава Кръстева.

Чудесно! Не беше ли производител №1 на фалшиви новини автор на законопроекта? Ритуално ли ще се самоубива?

Източник: faktor.bg

Коментари: