editor 12/07/2018
България е в очакване на ключова стъпка към еврото. Финансовите министри от Еврозоната заседават в момента и се очаква по-късно тази вечер да стане ясно дали приемат кандидатурата на страната ни за чакалнята.

Процедурата една страна да смени валутата си с евро е дълга, бавна и с много условности. Това, което се очаква тази вечер, е най-много дата, на която страните от групата на еврото ще ни кажат, че можем да влезем в чакалнята.

Според експерти, това може да стане в срок от 3 месеца до година. Когато научим датата, започва наблюдение как се справяме с реформите, които сме обещали, а когато влезем в самото преддверие преди Еврозоната, ни чака престой от поне две години. И чак тогава българският лев ще отиде в историята.

„България чака от Европа обещание, че няма да се иска от нас извънредно да отговаряме на още условия, за да бъдем приети в чакалнята на Еврозоната”, каза пред депутати от Европейския парламент финансовият министър Владислав Горанов.

В последните месеци стана ясно, че Европа очаква едновременно с чакалнята да се присъединим и към Банковия съюз. Но ни трябвала подготовка от 6 месеца до година.

„Готови сме да минем през това. За нас членството е приоритет. Очакваме от нашите партньори ясен ангажимент, че няма да има неформални и не по правилата аргументи, които да оставят у нас впечатление, че сме третирани неравно с другите държави. Това от икономически, се превръща в политически момент и уронва доверието на българските граждани за начина, по който функционира Евросъюзът”, коментира министърът на финансите Владислав Горанов.

Според експерти, очакването първо да влезем в Банковия съюз, не е свръхизискване.

„Едва ли не изискват от нас, а пък ние сме си много добрички, а те ни изнудват. Няма такова нещо! Все още има какво да се прави в нашата държава”, коментира Любомир Дацов, финансов експерт и бивш зам.-министър на финансите.

Сега България чака дата за влизане в чакалнята на Еврозоната.

„Мисля, че, в края на краищата ще се спрат на една година, така че – считайте оттук нататък една година. Това според мен е срокът, в който България ще бъде гледана и преценявана”,каза още Любомир Дацов, финансов експерт и бивш зам.-министър на финансите.

Във времето до датата на влизането в чакалнята от България се изисква да напредне и в банковата сфера, и в икономиката, и в социалните реформи. А за БНБ влизането в преддверието на Еврозоната би означавало контрол над нашите банкови дела на Европейската централна банка. Много от изискванията за еврото вече спазваме, но пътят бил бавен.

А за риска да ни сполети второ размотаване, както с членството в Шенген, отговорността била политическа.

Повече по темата гледайте във видеото:

Източник: nova.bg

Коментари: