editor 06/01/2019
Сготвеният патладжан се превърна в едно от любимите ни ястия в Иран. Сервираха го навсякъде. Разбира се, имаше си своите регионални специфики – с домати, без домати, но винаги със „сушено кисело“ мляко.

Така нареченото „сушено кисело“ мляко, представляваше малки бели топчета, много солени и много кисели – представете си топчета осолена и изсушена вкиснала извара.

Продаваха се на килограм по пазарите. Така изсушено, в горещините млякото издържа месеци наред. Основна съставка и подобрител е на много от местните сосове и разядки.

За да бъдат използвани, топчетата трябва да се накиснат във вода ден, два предварително. След това се намачкват заедно с водата до образуването на гъст млечен сос, чийто вкус много наподобява вкуса на сиренето.

В арабските магазини в България не съм виждала от топчетата, но намирам овчето или биволското кисело мляко за подходящ заместител.

Малко подобрение внасям и в обработката на патладжана.

По оригинална рецепта – патладжанът се нарязва на кубчета и се пържи, докато омекне. Този начин е подходящ при приготвянето на малки количества.

 

Трябваше да приготвя ордьовър с патладжан необходим за около 70 човека и пърженето не беше опция за мен. За това опекох патладжаните предварително.

Надявам се да ви хареса!

Необходими продукти:

  • 1кг суров патладжан
  • 1 глава лук
  • 1чл куркума
  • 1 чл сомак
  • ½ чл сминдух или чимен
  • Сол
  • 50 мл зехтин
  • 100 грама овче или биволско кисело мляко (5-6 топчета изсушено иранско мляко)
  • Арабски питки

Ако използвате от иранските млечни топчета, трябва да ги накиснете предварително поне едно денонощие в около 100 мл вода. След това ги намачкайте, докато се разтворят във водата.

Измийте и подсушете патладжаните. Наредете ги цели в тава и печете на 170 градуса Целзий около час и половина, два часа.

Патладжана е готов, когато е напълно омекнал. Извадете тавата и оставете да се поохлади. Обелете патладжаните и ги нарежете на големи парчета.

Нарежете лука на ситно. Задушете го в зехтин на бавен огън, докато омекне.

Добавете подправките и разбъркайте. Добавете патладжана и бъркайте 5-6 минути. Ако използвате от иранското сушено мляко, сипете сместа и продължете да бъркате още малко. Дръпнете от огъня.

Ако използвате българско кисело мляко. Оставете сместа да поизстине и след това добавете млякото.

Опитайте и посолете на вкус.

Така приготвеният патладжан може да бъде сервиран веднага или на следващия ден.

Сервирайте с арабски питки и зелени подправки.

 

Да ви е сладко!

Източник: sundaybakeclub.com

 

 

Коментари: