editor 10/01/2019
Гхито представлява пречистено краве масло, от което са отстранени водата и протеините и се състои единствено от мазнини, предимно наситени. Това го прави подходящо за готвене на високи температури.

Също така е установено, че приготвяйки храната с гхи, полезните витамини и минерали се усвояват много по-добре от тялото. То е основната мазнина за готвене в Аюрведичната традиция и се използва от хилядолетия насам не само за кулинарни цели, но и при детоксикиращи и пречистващи програми. Счита се, че гхито е сатвична храна, тя носи качествата хармония, баланс, светлина, чистота и др. Липсата на протеин го прави подходяща опция за хора с алергии към млечния протеин, но разбира се, трябва много внимателно да го прецедите. Ето как си правя гхи у дома и това е едно от заниманията, в които добросъвестно влагам време и енергия – защото знам, че няма по-добро от домашно приготвеното.

Как да си направим гхи вкъщи?

За един голям буркан (около 1,2 л) ще са ви необходими 1,5 кг краве масло. Слагате го в голяма тенджера с дебело дъно и оставяте на среден огън. Маслото първо ще се разтопи изцяло, после ще заври и ще започне да отделя пяна. Това се случва на няколко пъти при варенето и пяната може да е различна всеки път. Идеята е, че по този начин маслото отделя нечистотиите, които са в него, понякога има само 1 пяна, понякога 3. Важен белег е през цялото време да усещате аромата на маслото – той трябва да ухае на мляко. Всякакви други миризми като например кисели, горчиви, на пластмаса, на изкуствено – не са добър белег и най-добре сменете източника на маслото.

През цялото време на варенето, отпенвайте маслото по повърхността в решетъчна лъжица. Както казах, това може да е необходимо веднъж, а може и повече пъти. През цялото време следете поведението и мириса му. Отначало ще е мътно, но с времето водата ще се изпари, протеините ще се отложат на дъното и малко по малко течността ще се избистри. Малко снимки от процеса.

След около 20-30 минути, маслото ще започне да ври по-слабо, защото водата вече ще е почти изцяло изпарена. Възможно също да потъмнее леко и да придобие кехлибарен цвят. Тогава започва да ухае на печени ядки, следователно е готово. Излишно е да казвам, че когато работите с нагорещена мазнина, трябва да се особено внимателни. В момента, в който маслото ви изглежда така, го отстранете от котлона и оставете да се охлади.

Тук идва момента с прецеждането и съхраняването. Подгответе си сух и чист буркан, сложете на гърлото му кухненска хартия или носна кърпичка. Аз използвам 1 пласт от носна кърпичка, защото другите са доста плътни и процеса отнема доста време. Прикрепете кърпичката с ластик около гърлото на буркана, като направите място за наливане на маслото. Едва след като маслото е изстинало (аз не успях да изчакам напълно, за да мога да снимам по светло, но вие задължително изчакайте и не наливайте маслото, ако е горещо, рискувате да спукате буркана!), наливайте постепенно през хартията, докато се прецеди. Накрая отстранете внимателно ластика с хартията, като внимавате да не се излее съдържимото в буркана. Оставете буркана отворен до пълното охлаждане на маслото и чак тогава затворете. При правилно съхранение, далеч от влага, гхито теоретично не се разваля никога. Това е удобен начин да съхранявате голямо количество краве масло, освен в замразен вариант. Едно време, бабите също са преварявали маслото по този начин и са го съхранявали цяла зима.

Но освен всичките полезни и хранителни качества на гхито, то крие и едно друго голяяямо предимство – своя фин, невероятно нежен вкус. Истинското гхи ухае на истинско мляко, плътно и ароматно. Затова определено държи първото място вкъщи и го предпочитаме както за индийски аюрведични яхнии, овкусяване на ориз и пържене на яйца, така и за нежни десерти и кремове.

Източник: goodnaturedfood.org

Коментари: