editor 12/01/2019
Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас и голяма част от министрите в ръководения от него кабинет направиха изявления по повод снощното заседание на парламента в Скопие, на което депутатите приеха конституционните поправки, готвени след Преспанския договор между Гърция и Македония, съобщава БНР.

Близките до Ципрас политически фигури дори вече използват името Република Северна Македония – от днес Гърция вече граничи със Северна Македония.

Депутатите в Скопие приеха четири поправки, с които конституционното име на страната се променя от Република Македония на Република Северна Македония. Поправките минаха с малко над нужните две трети мнозинство (81 от 120 депутати) в парламента.

С гласуването страната сложи край на 27-годишен спор с Атина. Заради него Гърция блокираше членството на Македония в НАТО и преговорите за Европейския съюз, които е възможно да започнат още тази година, след като гръцкото правителство оттегли ветото си.

Ръководителят на дипломацията на ЕС Федерика Могерини и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан са първите поздравили Македония след историческото гласуване. От името на Европейския съюз Могерини и Хан „искрено“ поздравяват парламента за „решаващата стъпка към прилагането на споразумението от Преспа.“

„Политическите лидери и гражданите показаха решимостта си да хванат тази уникална историческа възможност за разрешаването на един от най-старите спорове в региона и решително да продължат напред по пътя към ЕС“, заявиха Могерини и Хан. По думите им ЕС твърдо подкрепя споразумението от Преспа, което „дава пример за помирение за региона и за цяла Европа“.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също изпрати писмо до Зоран Заев, за да го поздрави. „НАТО силно подкрепя пълното прилагане на Договора, което е важен принос за стабилния и проспериращ регион“, каза Столтенберг.

Източник: tribune.bg

Коментари: