editor 13/01/2019
Близо 2 млн. туристи се очаква да посетят Пловдив. От вчера градът е Европейска столица на културата 2019-а. „Първият български град, удостоен с тази титла, е и най-старият жив град в Европа.

Той ще събере хиляди творци от страната и Стария континент за над 500 събития, фестивали, експозиции, концерти, за да покаже пред света непреходността на българското историческо наследство и богатството на нашите изкуства“, написа във Фейсбук министърът на туризма Николина Ангелкова.

На официалната церемония снощи присъстваха и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, европейският комисар по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел, министрите на културата и на финансите Боил Банов и Владислав Горанов, председатели на парламентарни комисии, депутати, кметове, общественици и стотици гости от Европа.

„Пловдив – Европейска столица на културата 2019“ е добра реклама за страната. През последните няколко седмици при разговорите с наши и чужди партньори всички питат само за Пловдив и казват, че ако идват в България – задължително ще посетят града“, заяви Цветанов. Той сподели увереността си, че в следващите години България, Пловдив и останалите общини ще станат още по-добро и привлекателно място за инвестиции и живеене.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева подчерта, че Европейска столица на културата е инициатива, която дава възможност да обогатим своите знания и да направим така, че повече хора да разберат за нашето културно-историческо наследство, да прославим България далеч от пределите на страната.

„Днес е велик ден, даващ началото на една вълнуваща година, която завинаги ще остане в историята на нашия град. Година, в която Пловдив ще представлява България и ще бъде Европейска столица на културата“, заяви кметът на града Иван Тотев.

„От тази кула Пловдив изпраща силно послание към цяла Европа и света. Послание за обединение около основна ценност, каквато е културата“, заяви в приветствието си Мария Габриел.

Инициативата Европейска столица на културата се провежда вече 34 години. Европейските столици на културата са едни от най-разпознаваните проекти на ЕС.

Програмата за Пловдив 2019 включва град Пловдив и целия Южен Централен регион на България, както и Варна, София и Велико Търново. Включва в себе си повече от 300 проекта – фестивали, шоута в голям мащаб и проекти базирани в общности, структурирани около 4 теми (Сливане, Трансофрмирне, Възраждане и Релаксиране). Те са свързани с характерните черти на Пловдив, историята му, културното му наследство, както и предизвикателствата пред града.

Източник: tribune.bg

Коментари: