editor 15/01/2019
Чували ли сте за билката облепиха? Облепиха е едно от най-полезните растения на планетата, а лечебните му свойства са познати и използвани от хиляди години. Научете повече за облепиха и полезните й свойства.

Малко повече за билката облепиха

Облепиха е билка, широко използвана от хилядолетия в традиционната китайска медицина. Има данни, че се е използвала също в лечебните практики на много древни европейски култури, сред които и гръцката. Днес тя е много популярна в различни аюрведични и алопатични терапии. Заради многото полезни свойства на облепиха, наричат билката „свещен плод“

Латинското наименования на билката облепиха е Hippophae Rhamnoides. Облепиха е билка,  богата на омега-3, 6, 9 мастни киселини, както и на много рядко срещаната омега-7. Облепиха се използва за лекуване на псориазис, при високо кръвно и високи нива на лошия холестерол. Тази билка помага при артрит, язва, подагра и обриви. Смята се, че облепиха подобрява защитните сили на организма.

Чудотворната сила на облепиха не спира до тук. Билката съдържа над 190 активни съставки, превръщайки това растение в едно от най-полезните на планетата.

Освен полезните мастни киселини, които споменахме, облепиха съдържа също така витамини А, В1, В2, В6, С, Е, К и Р

Облепиха е добър източник на фолиева киселина, каротеноиди, флавоноиди и 20 вида минерали. Интересното е, че в облепиха има 10 пъти повече витамин С, превръщайки билката в супер имуностимулатор.

По принцип всички части на растението могат да се използват, но на особена популярност се радва маслото от облепиха.

Масло от облепиха

Маслото от облепиха се използва за справяне с различни кожни проблеми, защото лекува и почиства в дълбочина. Използва се при слънчево изгаряне, на порезни рани и при обриви. Можете да включите маслото от облепиха в козметичните си ритуали, тъй като има силно подмладяващо действие, ако се използва редовно.

Има изследвания, които доказват полезните свойства на маслото от облепиха при пациенти с язва. Тогава маслото от облепиха се приема 2-3 пъти дневно по 1 ч.л.

Други ползи от облепиха

Облепиха помага и при анемия. В такива случаи можете да ядете плодовете на растението – пресни или сушени. Можете също така да си направите чай от листата на облепиха

При ревматизъм, пийте чай от облепиха, приготвен по следния начин: 1 с.л. изсушени листа облепиха се запарват за 10 минути в чаша гореща вода. След това се прецежда и се пие 1/2 чаша 2 пъти дневно

При подагра се приготвя чай от листа на облепиха по следния начин: 1 с.л. сушени листа от облепиха се заливат с 1 чаша гореща вода и се запарват за 30 минути. Прецедете чая и пийте по 1/2 чаша 3 пъти дневно.

Сок от облепиха – Какво представлява сокът от облепиха?

Сокът от облепиха е смесица от сока на плодчетата, разреден с вода.

Каква е ползата му за здравето?

Сокът от облепиха е една от най-полезните храни на света. Тъй като поддържа здравето дори в малки количества, вече го използват в много домакинства. Истинска енергийна бомба, той е богат на витамини и хранителни вещества и при редовна употреба (2-3 супени лъжици на ден) съществено допринася за здравето, особено през студените месеци на годината.

Колко струва сокът от облепиха?

У нас чистият сок от облепиха все още е доста скъп и може да се намери само в онлайн магазините за био храни.

Какви витамини и минерали съдържа сокът от облепиха?

Освен че е особено богата на витамин С, облепихата съдържа още всички витамини от група В, витамин Е (до 15 мг на 100 г), бета каротин (12 мг/100 г), каротиноиди (10-40 мг/100 г) и флавоноиди. В обилни количества са представени минералите калций, калий, цинк, магнезий, мед, желязо и кобалт. Високо е и съдържанието на ненаситени мастни киселини. За сравнение: в едно зрънце облепиха има три пъти повече витамин А отколкото в един морков, 10 пъти повече витамин С отколкото в един портокал и 7 пъти повече витамин Е отколкото в един бадем.

Как се приема сокът от облепиха и какъв е на вкус?

Най-добре е сокът от облепиха да се приема с голяма супена лъжица, тъй като и малката доза е достатъчна, за да покрие дневната потребност на организма от витамини и минерали. Вкусът на сока се описва като възкисел и кадифен, затова трябва да се пие разреден (с вода).

Каква е препоръчителната дневна доза?

Само 50 мл задоволяват дневната потребност на организма от витамин С, затова 3 супени лъжици от сока са напълно достатъчни. Разбира се, който иска, може да изпие и малко по-голямо количество.

Какво е действието на сока от облепиха?

Сокът от облепиха се смята за истински многостранен талант, защото има кръвоспиращ и противовъзпалителен ефект, стимулира кръвообращението, понижава холестерола, предпазва от рак и атеросклероза, засилва имунната защита и действа ободряващо. Освен това подпомага заздравяването на кожата при слънчеви изгаряния и обриви.

Може ли сокът от облепиха да се използва за отслабване?

Да, макар и индиректно. Защото възкиселият вкус на облепихата засища глада за сладко и така косвено подпомага отслабването. Между другото, 100 мл сок съдържат приблизително 61 калории.

Защо облепихата е от такова важно значение за вегетарианците и веганите?

Зърната са богат източник на витамин B12, който играе важна роля за кръвообразуването. Иначе витамин В12 се съдържа предимно в месото, поради което вегетарианците и веганите прибягват до облепихата, за да не се лишават от ценното вещество.

Как да приготвим сок от облепиха в домашни условия?

Прясно откъснатите плодчета се измиват, поставят се в тенджера и се заливат с вода, така че да се покрият. На 2 кг плод се добавят 1,5 кг захар и 1 пръчка ванилия. Сместа се загрява. Тенджерата се сваля от огъня малко преди да кипне, за да не се унищожат ценните витамини. Друг начин е плодовете да се пресоват студено, като се минат през сито, след като се почистят. Тогава не е необходимо варене и чистият сок се консумира директно, разреден с вода.

Каква е разликата между сока и маслото от облепиха?

Сокът е за вътрешно, а маслото – за външно приложение. Редовното пиене на сока укрепва имунната система и защитните сили на организма, а маслото от облепиха се нанася върху рани или кожни обриви и облекчава оплакванията.

Любопитно

Още древните гърци са ценели ползата от миниатюрните оранжеви плодчета. Те хранели с тях конете си, за да придобие кожата им красив блясък. Наричали растението Hippophae, което в превод означава „блестящ кон“.

А през 80-те години на ХХ век сокът от облепиха става първият плодов сок, консумиран в космоса.

 

Източник: zdrave.rozali.com

Коментари: