editor 16/01/2019
БСП, ДПС и лидерът на НФСБ Валери Симеонов са против идеята на ГЕРБ за отпадане на забраната за огласяване на резултати от социологически проучвания в изборния ден. Един от мотивите на вносителите е, че в момента забраната се нарушава.

 

В парламентарната група на „БСП за България“ не харесват предложението на ГЕРБ и се очаква да не го подкрепят. Според зам.-председателя на парламентарната група на ДПС Хамид Хамид забраната трябва да остане заради фалшивите новини. По думите му с публикуване на социологически данни в 17.00 часа медиите могат да обърнат резултата от изборите. ‘Кой ще поеме отговорността тогава“, пита той.

Парламентарната група на „Обединените патриоти“ не е на едно мнение по въпроса. Депутати от ВМРО смятат, че предложението е добро. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов обяви, че е категорично против отпадане на забраната, и призова Съветът за електронни медии (СЕМ) да си върши работата и да санкционира нарушителите.

В момента резултатите от социологическите проучвания се оповестяват в 20.00 часа, когато приключва изборният ден, а при нарушения се налага глоба или имуществена санкция в размер от 2000 до 5000 лева. В хода на изборния ден се публикуват данни от проучванията в социалните мрежи или се огласяват такива, като се използват метафори за партиите от медиите.

Източник: dnevnik.bg

Коментари: