editor 17/01/2019
Червеният депутат  Александър Симов забрави достойнството и морала, и предпочете да си измие ръцете с Faktor.bg, използвайки стария прийом на слабите политици – виновни са винаги медиите, които грешно са отразили думите им.

В случая става въпрос за твърдението на Симов, че Сергей Станишев не трябва да бъде в листите на БСП за евровота. Тази позиция той изрази преди седмица по ТВ Европа, в предаването на Георги Коритаров. Пред зрителите на медията Симов се опита да го играе на мъж и герой, който казва истините, които електоратът говори. Но реакцията на непремерените му думи се оказа не по-малко силна. Водещи лица в партията предупредиха, че без Станишев БСП ще загуби 200 хил. гласа на вота през май. През уикендна пък самият Станишев намекна, че в случая става дума за

обикновен кариеризъм,

а Симов  следва смяната на ръководството. Това вероятно е накарало червеният депутат, който Георги Коритаров оприличава на младия Хрушчов, да вземе да се обяснява и оправдава публично, за да замаже скандала. За това депутатът избра неслучайно пропутинско издание, което насажда скептицизъм и несъгласие с евроатлантическия ни път – „Поглед инфо”. В кратко видео обръщение той обяснява на публиката, че е жертва на медийна манипулация, а инак е целият в бяло – чист и непорочен. Най го боляло, че и други издания забъркали името му в скандала със Станишев, но нито едно от тях не се потрудило да чуе автентичните му думи, а се задоволили с написаното във Faktor.bg. Симов изсипва един куп неоснователни обиди и квалификация срещу Faktor.bg, внушавайки, че сме забъркали интрига в БСП, а на него сме преписали неказани думи и помисли, които някак си били преиначени. В обръщението, в стила на мракобесната комунистическа пропаганда, Симов не дава на публиката информация – къде могат да чуят дословно какво е казал  в ТВ Европа, а и какво са отразили после във Faktor.bg.

В предаването от 8 януари Александър Симов казва: Моята лична позиция е, че Станишев не трябва да бъде в листата за евроизборите. Трябва

да се търси  друг водач, листата се нуждае от радикално освежаване

Дава пример с лидера Жозеф Дол, който е водач на ЕНП, но не е евродепутат, обяснявайки, че лидерството на трябва да се обвързва с депутатски пост. Затова въпрос на обмисляне е присъствието на Станишев в листата, казва Симов и разказва, че през последните месеци от БСП направили обиколки в страната, за да представя „Визия за България”. По време на тези срещи разбрал, че много хора подкрепят Станишев, защото е популярен, но усетил също така, че лидерът на ПЕС е успял да натрупа сериозна съпротива сред членската маса и много хора не приемат позициите му.  По определени въпроси не поставя ясни проблеми на масата. Много хора на много места, дискутирайки по „Визия за България” през цялото време изразяваха едно негодувание срещу Станишев. Страх ме, ако Станишев присъства в листите, дали това негодувание няма да се прояви като нежелание на наши членове да гласуват, защото той е там, внушава депутатът. Тези откровения на Симов можете да чуете ТУК, след осмата минута на разговора. А ТУК всеки може да види какво са отразили във Faktor.bg., подчертавайки изрично, че това не е позиция на БСП, а лична на депутата.

Във видео обръщението Симов сам признава, че вече го наричали „червената Беновска” и „котаракът на Корнелия”, без да казва кой го вижда в тези незавидни и гротесткни образи. Истината е, че нито едно от двете сравнения не е на  Faktor.bg, а срещу червения депутат няма и думичка обида или квалификация. Но когато си гузен и нямаш смелост да признаеш кашата, която си забъркал, най-лесно е да се оправдаеш с някой друг, като го заклеймиш и обявиш в непочтеност.

Всъщност колкото и да обяснява, че позицията му е лична, на „Позитано” добре знаят, че той говори това, което Нинова иска, но не може директно да каже. Знае го отлично и Станишев. С подобно поведение Симов се промъкна в българския парламент, това го разбраха и признаха дори бившите му колеги от „Дума”. А сега си точи зъбите за европейския парламент. Знае се, че Нинова му е обещала печелившата трета позиция. Човекът който говори за обновление на листите на БСП обаче забравя, че беше също част от предишната червена евролиста, но не получи дори и преференциален вот, за разлика от Момчил Неков, който от 15 позиция, се оказа сред настоящите евродепутати на левицата. Манипулативно е и обяснението на Симов, че личната му позиция няма значение – напротив, тя е изпусната неслучайно в публичното пространство като сигнална лампичка, която трябва да манипулира съзнанието на избирателите, да им внуши нагласи към един или друг лидер. А това, което Симов внушава е, че елоктаратът масово е настроен срещу Станишев. Няма значение до колко това е вярно. Важното е, че хибридката се разпространява сред червените привърженици и промива и настройва рефлексите им. Реално погледнато в интервюто с Коритаров Александър Симов изрече това, което от няколко месеца се е загнездило в задкулисните планове на ръководството на БСП. Самата Нинова обяви, че в евролистите няма място за хора, които подкрепят Истанбулската конвенция, а Станишев е един от най-ярките и застъпници, тоест трябва

 да бъде отстранен

Точно тези тенденции в БСП през последните месеци дават основание на много анализатори да смятат, че партията тотално е загубила европейския си образ, отдалечила се е от ценностите на ПЕС и все повече се приближава до националсоциализма и националпопулизма. Симов е също част от тази нова визия на БСП, която под упойката на путинизма се сталинизира и реживковизира.

Освен манипулациите, в арсенала от публичното говорене на Симов са тежки обиди, квалификации  и неистини, с които социалистът заклеймява всеки, който се опитва да има и изразява различно мнение от неговото и това на Нинова. Всъщност за клеветничество вече е осъден от български съд, но му предстоят и нови срещи с Темида.

Източник: faktor.bg

Коментари: